Share |

Galerie Art Salon S zve na výstavu SHOW Derecka Harda

foto: pořadatel akce

Velmi nevšední a divácky atraktivní fotografickou výstavu uvidíte od konce ledna v pop-up galerii Art Salon S, v unikátním prostoru Tančícího domu na Praze 2.
 
Fotograf s nevšedním jménem Dereck Hard je mladý a velmi talentovaný umělec. Je studentem magisterského oboru tvůrčí fotografie na Slezské univerzitě a komerčně se věnuje zejména fotografii street (urban) culture. Vloni vydal publikaci STREET KIDS, která představila výběr 20 předních umělců, hudebníků a sportovců z urban kultury. Jejím hlavním poselstvím bylo poutavou formou fotografií a textů motivovat mladé lidi k zajímavým tvůrčím činnostem (polovina 4000 nákladu putovala zdarma do českých dětských domovů a diagnostických ústavů). Dereck Hard fotografuje a zároveň vydává jediný časopis zaměřený na street kulturu u nás - Excelent Bastards. Ten vychází zcela zdarma a má být přínosem pro mladé lidi ve městech po celé ČR, kde je k dostání.
 
Ve volné tvorbě pak vytváří ucelené série ve stylu pop-art photography, tedy uměleckou fotografii, která je pochopitelná a zajímavá pro širší spektrum diváků. A právě tři zbrusu nové a vizuálně odlišné pop-art fotografické série můžete zhlédnout ve velmi zajímavém prostoru Tančícího domu. Vůbec poprvé se v něm uskuteční výstava takového formátu.
 
Unikátní bude na výstavě i forma instalace a rekvizit. Jedna série je prezentována pomocí světelných obrazů - lightboxů. Druhá je doplněná o audiovizuální prvky a poslední prezentuje ve vitríně rekvizity použité při samotném fotografování.
 
Výstava Dereck Hard: SHOW  představí tyto tři série:
 
ONE MAN MANY STYLES: Cyklus autoportrétů, kdy se autor, velmi precizně, stylizoval do šesti různých partnerských párů - fanoušků určitého hudebního žánru spadajícího do urban kultury. Na všech fotografiích vystupuje jako chlapec a dívka. Jedná se o žánry: hip-hop, metal, reggae, punk, techno, hipster (indie rock). Každou fotografii doplňuje audio část, kdy pomocí MP3 přehrávače a studiových sluchátek si může každý divák pustit daný žánr, který je na fotografii zachycen.
 
URBAN STILL LIFES: Soubor výtvarně pojatých městských zátiší. Každá fotografie zastupuje určitý typ člověka, kterého můžeme potkat v městském prostředí. Jedná se o mladé lidi seberealizující se v prostředí moderního města a v jeho ulicích (tedy tzv. street či urban culture). Použité rekvizity jsou z valné většiny přímo od reálných osob, které zastupují jednotlivá zátiší. Tato série je prezentována formou světelných obrazů.
 
LITTLE REALITY: Jedná se o sérii, ve které autor vytvořil vlastní miniaturní realitu světa pomocí 15-18 centimetrových sběratelských figurek postav z filmů nebo hvězd hudebního nebe (Iggy Pop, Johnny Cash, Danny Trejo, Al Pacino a mnozí další). Záměrně se snažil, aby fotografie na diváka působily jako zastavené záběry z nějakého filmu. Inscenované snímky vznikaly v reálné i aranžované krajině. Fotografie doplňuje i vitrína, kde může divák vidět většinu použitých rekvizit z focení.
 
Výstavu doplňuje bonusová série fotografií z vězeňského prostředí nazvaná 7m², ta je sestavena z portrétů odsouzených a fragmentů detailů cely ve vězení Jiřice.
 
DERECK HARD: SHOW
ART SALON S GALERIE - TANČÍCÍ DŮM
Jiráskovo náb. 6, Praha 2
30.1. od 18.00 slavnostní zahájení
31. 1. - 28. 2. 2014


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.