Share |

Galerie Polagraph pořádá výstavu fotografií Tomáše Marečka: NYC TRANSFERS

foto: pořadatel akce

Galerie Polagraph pořádá výstavu fotografií Tomáše Marečka: NYC TRANSFERS
16.1. – 25.2.2014
Vernisáž: 16. ledna, 18:00
 
Adresa:
Galerie Polagraph
Husinecká 14, Praha 3
www.polagraph.cz
michal@polagraph.cz
777 717 569
 
Otevírací doba:
po-pá, 12.30-18.30
 
16. ledna proběhne v malé žižkovské galerii Polagraph vernisáž výstavy mladého fotografa Tomáše Marečka, jednoho z největších českých experimentátorů s instantní fotografií.
 
"Než jsem zhruba před osmi lety začal fotit, věnoval jsem se malbě, a tak za tu dobu moje práce prošly docela zásadním vývojem. Začínal jsem s digitální zrcadlovkou, pak jsem přešel k analogu, přes středoformát a lomo, až jsem finálně zakotvil u Leicy, velkoformátu a Polaroidu.", vypráví Tomáš o své lásce k fotografii. Fotografie je pro něj stále především zábavou, což dokazují nejenom jeho nekonečné experimenty s technikou, ale i fakt, že se jí už mnoho let věnuje denně - v pracovní době v obchodě s fototechnikou a mimo ni při cestování po světě se svojí oblíbenou Leicou na krku.
 
A právě kombinace nekonečného experimentování se zálibou v cestování dala vzniknout souboru fotografií, které Tomáš nafotil při jednom ze svých výletů do Spojených států. Používal přitom ten nejlegendárnější Polaroid vůbec, SX-70, a nafotil desítky fotek, které potom technikou transferu přenesl na ruční papír. To jim dodalo zcela nový rozměr a tyto fotografie tak ukazují Ameriku v úplně jiném světle. Snímky působí, jakoby byly pořízeny před desítkami let, a přitom zobrazují dnešní svět a dnešní "americkou realitu".
 
Tomáš navíc neváhal fotografie skládat k sobě či na sebe napojovat, a nabízí vám tak zcela jiný pohled na New York, jeho architekturu i život v něm. Instantní snímky z jednoho z nejfotogeničtějších měst přenesené na kvalitní ruční papír - dokážete si představit lepší kombinaci?
 
Tomáš Mareček se narodil v Brně a odtud také jeho zkušenosti a láska k fotografiím pochází. Studoval totiž na škole Photogenia, jež se zaměřuje právě především na profesionální techniky jako je velký formát, ale učí studenty i ovládat techniky zcela neobvyklé. Má za sebou již několik autorských výstav a letos chystá vydat svoji první malonákladovou publikaci.
 
V Polagraphu 16. ledna od 18 hodin osobně představí nejen vystavené fotografie, ale během následujícího miniworkshopu odhalí tajemství techniky, kterou tyto fotografie vznikly. Nenechte si uniknout příležitost nakouknout pod pokličku vzniku jedněch z nejzajímavějších snímků, které na Polaroid v posledních letech vznikly.
 
Polagraph je malinkou a útulnou galerií, jež je zaměřena právě na instantní fotografii a dává tak prostor autorům, kteří se touto technikou zabývají. Má za sebou již několik úspěšných výstav českých i zahraničních autorů. Zároveň je Polagraph místem, kde se pořádají pravidelné fotografické besedy a workshopy, a proto by měl být jasným a oblíbeným cílem všech fotografických nadšenců.
 
www.polaroidlove.cz
www.polagraph.cz
www.tomasmarecek.viewbook.com
 
FB UDÁLOST: https://www.facebook.com/events/1440275446189417


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.