Share |

Obrazem: 5 POINTZ NYC, stálá grafiti výstava pod širým nebem

New York. Symbolika sochy Svobody, mrakodrapů, Central Parku – nebo něčeho úplně jiného?
 
Když mi mí přátelé z New York Film Academy řekli, že po studentském večírku - kde jsme do rána oslavovali hotový scénář a získaný diplom, ve který většina z nás kvůli požadovanému množství stránek scénáře už ani nedoufala – si vyjedeme hned zrána na výstavu graffiti do Queens – které není známé jako zrovna nejpůsobivější pro turisty, musím se přiznat, že se mi dvakrát nechtělo.
 
Na to, jakou hloupost bych udělala, kdybych si tohle nechala ujít, jsem přišla už ve vlaku.
 
Jakmile jsme dorazili do stanice 7th Avenue a vlak projížděl venkovním areálem, na malý okamžik se vynořil komplex budov, nalepených zdmi k sobě, hrající těmi nejúžasnějšími barvami, spolu s provokativními nápisy a stínovanými malbami. Bohužel jen nakrátko – brzy zmizel v šedi tunelu.
 
Tím větší překvapení nás čekalo, když jsme došli na místo.
 
Takovou souhru obrazů, nápisů a jasných, křiklavých nebo černobílých barev – graffiti v té nejpropracovanější podobě - které není čáranicí, ale uměním - jsem viděla jen párkrát v životě. Musím říct, že ta rozloha a spousta tak dokonalé práce člověka nejdřív trochu vyvede z míry, takže neví, na co se má dívat/co si fotit dřív. Pak se ale rozhlédne, uvidí lidi , stojící uprostřed silnice, kteří jsou na tom podobně  a možná se rozhoupe, jít si to umění prohlédnout zblízka.
 
Celý areál, nacházející se na Long Island city, je obecně známý jako graffitischool, Queens, originální název ale zní  5 POINTZ. Je Mekkou graffiti, kam přijíždějí lidé z celého světa vytvářet své malby na továrně o 19 000 metrů čtverečních.
 
Mnozí z nich jsou dnes už hvězdy - jako například Stay High 149, Tracy 168, Cope2, Part, anebo Tats Cru.
 
Kreslit zde může každý, musíte však dodržet jednoduché pravidlo - předvést alespoň jednu ze svých prací, na základě kvality vám bude přidělena hlavní nebo zastrčená :-) zeď,  s tím, že vaše dílo bude na této zdi do přemalování dalším umělcem tak dlouho, jak bude dobré a jak se bude lidem líbit.
 
Kurátor – známý pod nickem Meres One, plánuje otevřít ještě graffiti museum, ale pozor – zdejší zvěsti prohlašují, že budova by měla být koncem roku 2013 zdemolována, takže pokud do té doby pojedete do NYC, určitě doporučuju navštívit – a nejlíp v den, kdy zde bude nějaký event’- tzv. kdy si budete moct graffiti prohlédnout za doprovodu live music některého ze zdejších populárních hip-hoperů, rapperů nebo dj’s. My jsme bohužel tuto akci propásli, za to jsme se  ale po návštěvě tohoto neuvěřitelného místa osvěžili hotdogem a zázvorovým pivem ve zdejším podniku American Hero.

Tak snad příště…. :- )
 
text i foto: Janine Pečenková


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.