Share |

Galerie hlavního města Prahy uvede výstavu Tomáše Roubala Worstseller

foto: pořadatel akce

Galerie hlavního města Prahy uvede výstavu Tomáše Roubala Worstseller vernisáží ve čtvrtek 16. 1. 2014 od 18.00. Kurátory výstavy jsou Monika Doležalová a Jan Kratochvíl. Výstavu bude možné navštívit od 17. 1. do 16. 2. 2014, úterý až neděle mezi 10.00 - 18.00. Vernisáž i výstava proběhnou v Colloredo-Mansfeldském paláci a vstup je zdarma. 
 
- - -
 
Tomáš roubal / worstseller
17. 1. – 16. 2. 2014

Tomáš Roubal (* 1982, Prostějov) je grafik a kreslíř podivných, leckdy až děsivých figurálních scén s politicko-sociálními náměty. „Je to jako černá schránka věcí, před kterými zavíráme oči, témata, o nichž nechceme hovořit a raději předstíráme, že problémy neexistují," popisuje Tomáš svoje díla. Jeho monochromy kriticky komentují současnou společnost, politickou propagandu, katolickou církev i estetiku produktů masové kultury. Tomáš vyhledává do očí bijící stupidity lidského jednání a předává je dál v podobě satirických momentek, někdy jen v podobě vzkazů nebo slovních spojení. Vytváří příběhy, jejichž dějová linie protíná divnost, historii, osobní zkušenosti a realitu, všechno je ale ovlivněno ironií osudu. Je až překvapením, že za svoji autorskou knihu Black book  (prakticky bez textu) s provokativními výjevy, za tzv. „černé listiny křivd“, jak je nazývá (např. orální sex kurátorovi od umělce) obdržel ocenění nejkrásnější kniha roku 2012 Ministerstva kultury, k tomu ve vysoce respektované kategorii krásné beletrie. Kniha se naváží do těžkostí kapitalismu, ztráty lidské solidarity i například do současné české umělecké sféry. Tato realita je hrozivá a směšná zároveň, přesto každému dostatečně známá na to, abychom rychle pochopili, o co Tomášovi právě šlo.
 
V rámci programu Start up IV Tomáš představuje nástěnnou malbu, grafiky a objekt reflektující například nedávný šok na Slovensku, volební úspěch pravicového extremisty Mariana Kotleby. Materiál, který sám o sobě patří do černé kroniky. Tomáš Roubal absolvoval v roce 2008 v ateliéru volné grafiky prof. Róberta Jančoviče na Vysoké škole výtvarných umění v Bratislavě.
 
Komentovaná prohlídka s Tomášem Roubalem a Monikou Doležalovou: út 21. 1. v 17.00 Přizvaný kurátor: Jan Kratochvíl
 
Více na stránkách Galerie hlavního města Prahy.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.