Share |

Legenda pokračuje: Časopis XB-1 slaví 1. narozeniny

 Časopis  XB - 1 slaví první rok své existence. Tento den není jen narozením, ale i svátkem všech pravověrných fanoušků sci-fi. Pro ně časopis připravil dárek v podobě komiksu Planeta Xindlu od známého výtvarníka Karla Jerieho a autora Vlastislava Tomana. Stejně jako před rokem i dnes vychází prosincové číslo, za kterým stojí zvučná jména - Vlado Ríša, Jaroslav Jiran a Martin Šust. Tedy členové redakce zaniklého časopisu Ikarie. Svůj název získal (staro)nový časopis právě podle legendárního českého sci-fi filmu Ikarie XB-1. A jak bude vypadat další ročník XB-1?
Náš časopis není barevným leporelem, ale přechodem mezi časopisem a knihou. Během dlouhých let se vyprofilovaly čtenářské nároky. Naši čtenáři chtějí především číst a ne si prohlížet obrázky, “ říká Vlado Ríša, šéfredaktor časopisu XB-1. Jedna třetina časopisu je věnována zahraniční fantastice, druhá třetina domácí fantastice, to vše doplněné o publicistické příspěvky ostřílených autorů. „V této části se objevují články o fantastické literatuře, filmu a počítačových hrách. Nechybí zprávy z fandomu, filmové a knižní recenze a v neposlední řadě také oblíbená Fantastická věda,“ dodává redaktor Martin Šust.
Ke svým narozeninám dostala XB - 1 velmi příjemný dárek. V letošním roce převzal Vlado Ríša a redakce XB-1 zvláštní cenu Akademie science fiction, fantasy a hororuza záchranu prvního a nejstaršího sci - fi časopisu u nás.  Spolu s tímto oceněním si Vlado Ríša domů odnesl cenu za celoživotní přínos science fiction. A aby cen nebylo málo, další ocenění za nejlepšího editora obdržel redaktor časopisu Martin Šust.
Avšak XB-1 nejen ceny dostává, ale i uděluje. Dne 3. 12. 2011 proběhlo na brněnském Fénixconu udělování cen Daidalos 2011. Časopis každoročně vyhlašuje literární soutěž o nejlepší povídku. Vítěznou povídku a rozhovor s jejím autorem čtenáři naleznou v lednovém čísle. Práce, které se dostaly do finále, budou publikovány v průběhu roku. Není vyloučeno, že bude objeven další talent, jak se to již několikrát redakci časopisu podařilo.
Časopis XB-1
Časopissi klade za cíl přinášet svým čtenářům především kvalitní a čtivé kratší práce fantastického žánru, a o vše obohaceno o informační servis zaměřený na aktuálně vydané knižní tituly, filmy a hry. První číslo časopisu XB-1 vyšlo 5. prosince 2010 a při jeho zrodu stála kompletní redakce bývalého časopisu Ikarie ve složení Vlado Ríša (šéfredaktor), Jaroslav Jiran (zástupce šéfredaktora) a Martin Šust (redaktor). Vydavatelem časopisu XB-1 je společnost Konektor XB1 s.r.o.
Šéfredaktor Vlado Ríša
Zásadní význam pro českou fantastiku má především jeho redakční práce, nejprve v časopisu Ikarie, kde pracoval jako redaktor od jeho vzniku v roce 1990. Povinnosti šéfredaktora časopisu Ikarie převzal v roce 1993 od spisovatele Ondřeje Neffa a funkci vykonával úctyhodných 18 let až do konce roku 2010, kdy byl časopis vydavatelstvím Mladá fronta náhle zrušen. Mezitím se prosadil jako autor mnoha kratších prací a celé řady románů, ať už samostatných či spadajících do některého z populárních společných světů (j Conan, Mark Stone, JFK). Od roku 2010 je šéfredaktorem časopisu XB–1.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.