Share |

Sci-fi? Ne, realita: projděte se výstavou na svém iPadu

foto archiv Martina Léra

iPad hýbe světem. A vznikají pro něj zajímavé aplikace. Třeba virtuální průvodce Artbankou. 
Jak se taková věc vůbec dělá? Zeptali jsme se Martina Léra, spoluautora aplikace a jedné z nejvýraznějších postav českého světa Apple.
 
Vyvinuli jste aplikaci Artbanka CZ 01 pro iPad - představ nám ji.
Artbanka CZ 01 je virtuální průvodce výstavou Artbanka kick off. Výstava je v současné době k vidění v galerii Dvorak Sec Contemporary v Praze v Dlouhé ulici a představuje první "výkop" nového projektu Artbanka. Cílem Artbanky je dlouhodobá systematická podpora mladého českého a slovenského umění. Od studentů a absolventů vysokých škol vykupuje díla, která následně nabízí k pronájmu do veřejných prostor. Tak poskytuje podporu začínajícím umělcům, kteří se mohou dále věnovat tvorbě, jejich díla budou vystavena ve veřejných institucích a budou tedy na očích lidem, kteří jinak do galerie nezabloudí, jak je rok dlouhý. 
Pro start Artbanky jako mladého moderního projektu chtěl jeden z jeho zakladatelů, galerista Petr Šec, moderní a neobvyklou formu prezentace, proto padla volba na aplikaci pro iPad. Její ohromnou výhodou je možnost virtuální procházky po výstavě. I v době, kdy už výstava bude dávno ukončená, aplikace nabídne virtuální procházku po galerii prostřednictvím 360° fotopanoramat s podrobnostmi o každém vystaveném díle. Ač jsou tato panoramata technologií starou skoro dvacet let, teprve s velkou dotykovou obrazovkou iPadu získávají to pravé kouzlo - stačí táhnout nebo klepnout prstem a člověk se cítí, skoro jako by tam opravdu stál.
Kromě virtuální prohlídky je součástí aplikace také kompletní katalog vystavených děl a několik stránek informací o projektu Artbanka, umělcích a podobně.
Je jen pro iPad, nebo bude k použití i na jiných platformách?
Aplikace je nyní pro iPad, předpokládáme, že bude v dohledné době existovat také pro Android a případně další tabletové platformy.
KONEC BYZNYSU
Jsi známý jako jedna z nejvýraznějších postav českého Apple-světa. Pracovals jako manager ve firmě, která prodávala Macy, občas jsi něco napsal; teď děláš přesně co?
Po pěti letech v businessu jsem usoudil, že je čas na změnu a chtěl jsem se věnovat něčemu více tvůrčímu, kde za člověkem zůstává vidět nějaká práce. Chvíli jsem se věnoval psaní, ale potom přišel impuls v podobě rozjezdu digitálního publikování pro iPady. Pro projekt jsem nadchl kamaráda a v rámci jeho existujícího studia OPTIO CZ jsme se mu začali věnovat.
Proč Apple a ne PC?
Apple je myšlenka. Koncepce, směr, smysl, jednoduchost. Používat produkty od Apple možná na jedné straně znamená se nechat dobrovolně omezit, na druhou stranu používat iPhone, iPad či Maca je prostě radost. Zní to jako reklamní fráze, ale nemusím nic řešit, prostě ty produkty používám.
Jaká je ve vaší firmě cesta od nápadu "udělejme tohle" po koncový produkt? Jak se zachází s prvotním nápadem, jak se rozhoduje, zda se budete věnovat tomu či onomu?
Jsme DTP studio. To je tisk, InDesign, Photoshop, reklamy, brožury, letáky. Desetiletí známé věci. Do toho plnou rychlostí vloni vletěl iPad a tímhle světem poněkud otřásl. Papír rozhodně nekončí, ale iPad otevírá nové možnosti, nové cesty. Jako détépko pracujeme pro komerční zákazníky, hlavně reklamní agentury, a pro ně hledáme možnosti jak využívat nejen staré, ale především nové technologie. Nejen časopisy a magazíny, ale projekty jako je právě Artbanka, neotřelé prezentace, e-learning - těch využití se určitě najde spousty. iPad je tu s námi rok a stačí se podívat, kolik se toho už vymyslelo.
SNAZŠÍ, NEŽ SE ZDÁ
Co vlastně obnáší udělat aplikaci?
Možná bych to neměl ani říkat, ale je to vlastně docela jednoduché. Za Artbankou i za aplikací Artbanka CZ  01 jsou stovky hodin práce lidí, ale v případě aplikace to nebyli programátoři, byli to lidé z détépka. Pro tento projekt jsme použili zbrusu nové nástroje od Adobe, Digital Publishing Suite. Je to řešení, které umožní v InDesignu, v nástroji pro tradiční publikování, vytvořit multimediální a interaktivní projekt, jako je Artbanka. Nafotili jsme prostor galerie, vytvořili prohlídku, veškerou grafiku a na konci z toho vypadla aplikace pro iPad, kterou jsme umístili na App Store, kde ji Apple schválil. Není to vývojařina, na druhou stranu to není bezpracné - pokud chceme, aby výsledný produkt vypadal dobře, musí za ním být spoustu práce a pečlivosti lidí, kteří ho vytvářeli, a je už jedno jestli to jsou programátoři nebo grafici.
Jaké další aplikace a pro koho děláte?
Řadu projektů, které připravujeme, široká veřejnost nikdy neuvidí - jsou to "eventové" záležitosti, prezentace, prodejní nebo výukové nástroje. Další projekt určený veřejnosti, na kterém právě pracujeme, představíme 5. května na prezentaci firmy Adobe, která bude představovat nejnovější verze svých produktů. My tam budeme s naším projektem a doufám, že všechny kreativní majitele iPadu zaujme.

Co děláš proti šedi?
Koukám v práci v Karlíně z okna na pomalu se zelenající vrch Vítkov, chodím na druhou stranu kopce do Vystřelenýho voka, doma hladím kočky a snažím se cestovat. A snažím se dělat věci, které se lidem budou líbit a které nebudou "šedivé".
Stránky Artbanky CZ 01 najdete tady.

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.