Share |

Flamenkový červen v Praze

Třicetistupňová vedra jako v Andalusii nás asi nezavalí, ale nevadí: invaze flamencos bude v červnu požehnaná a vína z oblasti Rioja nebo ještě lépe právé sherry z Jerezu dokáží divy…
O ostrý start se postará romský festival Khamoro, kde španělské gitanos zastoupí úžasná zpěvačka Carmen Fernandez, a kterou doprovodí sevillská tanečnice Irene Alvarez. Ukáže, že ve flamenku není jen jeden, ale přímo obrovská plejáda rozličných stylů: fiestové rychlovky jako bulería, dramatické zpěvy jdoucí až na dřeň typu martinete, folkorní tanečky sevillanas či kubánskými rytmy šmrncnutý styl guajira…každopádně zapomeňte na Gypsy Kings, viva Irene! 2.června od 20:00 v klubu SaSaZu.
A jede se dál. Na řadě je 17.červen, kdy se zblázníme, neboť vypuknou hned tři akce najednou. Maratón začíná už v 18:00 ve Strašnickém divadle, v němž proběhne představení Flamenkeando, studentská přehlídka školy Virginie Delgado Olmedo, madridské tanečnice toho času domovem v Praze. O půl hodiny později ovšem začíná koncert velké konkurence: na ostrově Štvanice se v rámci festivalu Respect ukáže jeden z největších flamenkových zpěváků současnosti Duquende. A kdo hodlá pokračovat, přeběhne od 20:00 do divadla ABC na další studentské představení, tentokrát Estudia Feliz, které slaví desetileté výročí a jehož hlavní maestra Petra Šťastná zvolila coby téma Picasso v mých očích.
Vrchol léta nastane letos trochu dřív, a sice 26.června, kdy pražskou flamencovou smršť završí Paco de Lucía. Vystoupí ve velkém sále Lucerny od 20:00 a sekundovat mu bude již zmíněný Duquende a legendární cikánský tanečník Farruco. Vzhledem k tomu, že letos pětašedesátiletý kytarista Paco de Lucía byl během svého života snad u všech důležitých událostí, které převrátily flamenkové dějiny (to on například přivedl do flamenka původně latinskoamerický perkusivní nástroj cajón), zaslouží si víc než jednou: Olé!
text: Veronika Handlířová


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.