Share |

Drogy pro všechny? 85letý Tony Bennett to chce

Ilustrační foto Adam Fuchs

 
"Zlegalizujme drogy, lidé je budou méně chtít," volal pěvec Tony Bennett z pódia před udílením cen Grammy při projevu, ve kterém zavzpomínal na Whitney Houston.  Večírek se konal ve stejném hotelu, ve kterém lékaři stále zkoumají tělo zesnulé. Úplná toxikologie bude trvat týdny.

 
Smrt Whitney Houston vyvolala v hudebním světě zajímavou diskusi. Zasadil se o ní Tony Bennett, osmdesátipětiletá pěvecká ikona, který při výroční party před udílení Grammy začal orodovat za legalizaci drog.
“Nejdříve to byl Michael Jackson, potom Amy Winehouse, a nyní úžasná Whitney Houston,” připomenul bard smutnou historii posledních let při pohnutém projevu před plejádou hvězd na oslavě pořádané Clivem Davisem. Na pódiu si přebíral cenu za duet Body and Soul, který nazpíval s Amy Winehouse.
“Přál bych si, aby každý člověk v této místnosti bojoval za legalizaci drog,” zdůraznil.
“Pojďme legalizovat drogy, tak, jako to udělali v Amsterdamu. Nikdo se neplíží po temných čtvrtích, aby sehnal od pouličních dealerů, co potřebuje. Jde k doktorovi a dostane to od něj.”
Jeho komentáře vyprovokovaly řadu reakcí. Sklidil kritiku od expertů na drogové závislosti, protože příčina smrti Michaela Jacksona i Amy Winehouse nebyly nebezpečné drogy z ulice, ale prášky na předpis (Michael) a otrava alkoholem (Amy).
Nezvykle naopak zareagovalo pravicově zaměřené mediální monstrum Fox News magnáta Ruperta Murdocha. Citovali Maera Roshana, redaktora The Fix.com, který se specializuje na drogovou závislost a odvykání. Ten podpořil Bennettovo rozhodnutí využít smrti divy k vyprovokování debaty o legalizaci.
„Na detoxech a v léčebnách napříč celou naší zemí trpí všichni stejným problémem – alkoholici, lidé závislí na lécích na předpis, lidé na kokainu nebo metadonu, všichni jsou léčeni stejným nekonzistentním a zhoubným způsobem,” poznamenal Roshan. “Bennett, který sám veřejně prožíval svou závislost na drogách, by neměl být zatracovaný za to, že vyzývá k diskusi na toto téma.”
(Foxnews.com/why-did-tony-bennett-equate-whitney-houstons-death-with-illegal-drugs)
Když se Bennett k tématu vyjádřil později v časopise Rolling Stone, radoval se z „převážně pozitivních“ reakcí na jeho volání po legalizaci. Zmínil, že by její zavedení vedlo k „odstranění všech těch gangsterů, se kterými se lidé tajně scházejí na rozích a kvůli kterým se schovávají.“
„Jestli jsem se něco naučil o mladých lidech, pak to, že když jim něco zakážete, o to víc za tím půjdou,“  sdělil Bennett.
„Když budou drogy legální a budou je moci mít všichni, nebude už vznikat touha dělat něco, co nikdo jiný dělat nemůže.“
(Rolling Stone:http://bit.ly/ySCce6 )

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.