Share |

Divadlo na Vinohradech uvádí Měsíc pro smolaře

foto: Bohdan Holomíček

Divadlo na Vinohradech uvádí ve zkušebně:

Eugene O´Neill: Měsíc pro smolaře

Premiéra: 11. května 2012
Další reprízy: 16. a 25. května a 6. a 26. června
 
O hře
O své rodině a nelehkých zkušenostech, které s jejími členy prožil, napsal Eugen O´Neill dvě dokončené hry – Cesta dlouhého dne do noci ( 1941) a Měsíc pro smolaře (1943) – v této hře se autor inspiroval osudem svého bratra Jamieho. První z her nedovolil O´Neill za svého života ani uvést, měla být uvedena až 25 let po jeho smrti, což ale jeho žena nedodržela.
S provozováním Měsíce pro smolaře O´Neill souhlasil, hry se ujala společnost Theatre Guild a uvedla ji poprvé v roce 1947 na turné po středozápadních městech, kde ovšem hra úplně propadla, takže se nedostala ani do New Yorku a autor inscenaci ani neviděl. Slavné zmrtvýchvstání zažil Měsíc pro smolaře až v roce 1953 ve Švédsku ve stockholmském Královském činoherním divadle. Triumfy pak hra sklízela i na Broadwayi v roce 1957 v režii williamsovského režiséra Quintera. Poté se hra objevila se na mnoha světových jevištích.

V roce 1969 ji v české premiéře uvedlo Divadlo na Vinohradech. Tehdejší představení režíroval Stanislav Remunda, který do role Josie Hoganové obsadil Ivu Janžurovou, jejího otce Phila hrál Miloš Kopecký a Jamese Tyrone hrál Ilja Racek.

Hlavními hrdiny hry Měsíc pro smolaře jsou Phil Hogan, jeho dcera Josie a James Tyron . O Hoganových se všeobecně ví, že tvrdě pracují na své pronajaté farmě. Stejně tak je vyhlášený a obávaný jejich velmi svérázný smysl pro humor. Jamie Tyrone, majitel farmy, je neúspěšný herec a flákač. Všechny tři spojuje špatná pověst a irský naturel. Na konci jedné měsíčné noci stanou díky jedné nepovedené fintě tito tři životní ztroskotanci na prahu smíření….

Měsíc pro smolaře je nejněžnější a nejhumornější hrou Eugena O´Neilla . Osvědčil v ní znalost lidských charakterů, zúročil bezezbytku zralost svého talentu a velkoryse investoval svou vlastní osobní životní zkušenost. Napsal strhující hru pro diváky a také tři výjimečné příležitosti pro herce. Komorní prostředí nové zkušebny dovolí divákům zblízka prožít silný příběh a vychutnat herecké umění S. Skopala, M. Novotného a L. Polišenské.

O autorovi
Eugene O´Neill měl ve svém životě dvě osudové vášně – moře a divadlo. Snaha stát se námořníkem ho v mládí málem stála život, divadlu pak věnoval celý jeho zbytek. Nebylo to pro něj přitom lehké. Jeho otec, herec James O´Neill, se proslavil jako producent a představitel hlavní role v dramatizaci románu Hrabě Monte Christo, ale vlivem okolností se z nadějného shakespearovského herce nakonec stal takřka šmírák, objíždějící nejrůznější štace. Také starší bratr budoucího autora se stal průměrným hercem. Eugene tak od mládí viděl odvrácenou tvář divadla., ale navzdory tomu právě on stál u zrodu moderního amerického divadla a pozvedl jej na světovou úroveň.

Překlad: Jaroslav Kořán

Režie: Martin Františák
Inscenační úprava: Martin Františák a Martin Velíšek
Dramaturgie: Martin Velíšek
Výprava: Marek Cpin
Hudební spolupráce: Jiří Hájek

Obsazení
Phil Hogan:Svatopluk Skopal
Josie Hoganová: Lucie Polišenská
James Tyrone: Michal Novotný 

http://www.dnv-praha.cz/
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.