Share |

Co vše zažijete na Rock for People?

foto: pořadatel akce

Nejen hudbou budou živi návštěvníci festivalu Rock for People, který začíná právě dnes, ve středu 2. července, Večírkem pro nedočkavé. Do Hradce Králové totiž vyrážejí také studenti, akademici, popularizátoři vědy z Přírodovědecké fakulty UK (PřF UK) a 1. lékařské fakulty UK v Praze (1. LF UK). Ne ovšem proto, aby polehávali na trávě a mžourali do Slunce, ale aby festivalové návštěvníky oslnili tím, co je pro ně samozřejmé: fantastickým světem vědeckých experimentů a nejnovějších poznatků z oblasti lékařských a přírodních věd. „Science for People“ se v královehradeckém Festivalparku představí od 3. do 5. července 2014.
 
V našem přírodovědném stanu můžete vrhnout svou energii do desítek experimentů. Molekulární bar, kriminální show, kde lidé uvidí forenzní metody vyšetřování nebo třeba triky s daktyloskopickými technikami jsou jen některé z příkladů,“ láká Alexandra Hroncová z Přírodovědecké fakulty UK v Praze: „Společně s kolegy z 1. LF UK jsme připravili atraktivní vědecký program, kterým chceme nejenom pobavit, ale především podat zajímavé informace, upozornit na nejrůznější zdravotní rizika dnešních civilizačních chorob a podpořit prevenci nádorových onemocnění, jakým je např. rakovina prsu. Po ohlasech z předchozích ročníků jsme velmi rádi, že i letos můžeme zpestřit doprovodný festivalový program. A zejména nás těší to, že i mezi festivalovými návštěvníky nacházíme řadu potenciálních studentů, kterým na místě můžeme říci a dokonce názorně ukázat, co u nás mohou studovat,“ dodává Saša Hroncová.
 
Rock for People v Hradci Králové probíhá až do soboty 5. července a vystoupí na něm kapely jako Manu Chao, Biffy Clyro, Madness, Chase & Status nebo Lucie, jejíž veleúspěšné turné na RfP vyvrcholí. Celkem festival, který slaví 20. narozeniny, nabídne přes 200 programových bodů. Více informací na www.rockforpeople.cz.
 
Syčící švábi a svítící štíři
Syčící šváby, svítící štíři, živé mnohonožky – i jich čeká na vědychtivé rockery více než dost, ovšem ne ve stanu vlastním, nýbrž v tom Přírodovědném. Právě tam bude možné je zkoumat, obdivovat a také se o nich (a od nich) leccos naučit. Že vám osahávání členovců moc nevoní? Nevadí, u Přírodovědců najdete i experimenty, které jsou vyloženě vyvoněné. Co takhle vyrobit si vlastní parfém z připravených macerátů?
 
I zdánlivě obyčejné věci vypadají úžasně, když se pořádně zvětší. K mikroskopickému zkoumání se v rámci „Science for People“ nabídnou rostliny, škůdci, lišejníky, minerály, krystaly chemických látek, zkameněliny, displej vašeho mobilu nebo třeba rozebrané hodinky. Profesionální mikroskopy poskytují trojrozměrný obraz, takže se budete cítit jako na procházce světem liliputů.
 
Co se děje, když…?
Letos poprvé, o to však odvážněji, se do Rock for People zapojuje i 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy. „Univerzitní medici a akademici na „Rokáč“ přivezou interaktivní workshopy a medicínské modely, které představí konkrétní lékařská témata, a to značně neotřelou formou,“ vysvětluje Jana Tlapáková z 1. LF UK s tím, že lidé si budou moci vyzkoušet třeba obratnost svých rukou a na speciálních modelech odhalí počáteční fáze rakoviny prsu. Rovněž model erektivní dysfunkce, bez něhož se neobejde žádná sexuologická ordinace, vysvětlí všem zájemcům, co se děje když… se nic neděje. Klasická „Andula“ pak bude vítanou pomůckou k tomu, jak veřejnost naučit správnou masáž srdce, a to včetně výbojů automatickým externím defibrilátorem.
 
Science for People
Zázemí Science for People v rámci Rock for People poskytl vlastní „vědecký“ areál Přírodovědců, jenž na ploše téměř 300 m2 tradičně nabízí prostor pro populárně vzdělávací experimenty, workshopy nebo vědecko-technické show nebo třeba originální Geocaching přímo ve festivalovém areálu. „Není lepšího příkladu nehudebního zážitku než právě Přírodovědci na festivalu. Není náhodou, že jejich prezentace je tvrdou konkurencí řadě kapel, které vystupují v řase jejich bouřlivých experimentů nebo něžných edukací,“ říká Michal Thomes, ředitel festivalu RfP.
 
Účast zmíněných fakult Univerzity Karlovy je výsledkem spolupráce obou institucí v rámci projektu OP VK Popularizace UK II, který propojuje jednotlivé součásti nejstarší české univerzity a prezentovat výsledky jejich práce odborné i laické veřejnosti.
 
www.rockforpeople.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.