Share |

Co je zač Žižkovský tunel? A fakt tam je místnost na mrtvoly?

foto autorka

Žižkovský tunel je zajímavou a do nemalé míry strašidelnou stavbou spojující Žižkov a Karlín. Lidé z Prahy 8 mu říkají karlínský tunel (haha). Co o něm víme?
 
- Byl otevřen 19.12. 1953.
-Se stavbou tunelu se začalo ke konci roku 1949 a ražba byla dokončena v roce 1951. Stavební práce provedl národní podnik Baraba, což byla znárodněná firma Ing. Zdenko Kruliše, fotku ze stavby najdete zde.
- Ve stejné éře byl otevřen architektonicky příbuzný, také keramicky okachlíkovaný Letenský tunel.  Projektantem letenského tunelu byl Jiří Novotný a má se za to, že se podílel i na tunelu žižkovském.
- Propojuje Tachovské náměstí na Žižkově s Thámovou ulicí v Karlíně. 
- Je dlouhý 303 m, 4,4 – 4,6 m široký, 3,4 m vysoký a se stoupáním 8,1 % směrem k Žižkovu překovává výškový rozdíl 28,89 m.
- Měl sloužit také jako úkryt pro případ jaderné války - o tom svědčí několikery viditelné plechové dveře. "Jedná se o vchod do rozsáhlého podzemního krytu, který měl v případě nouze zajistit podmínky k přežití po dobu až 72 hodin. Byl proto vybaven vlastní zásobárnou vody, ventilací vzduchu, zdrojem elektřiny či prostorami pro uložení mrtvol. Projekt tunelu dokonce počítal s tím, že v případě jaderné války by se obě strany tunelu uzavřely mohutnými vraty, čímž by vznikl prostor schopný nouzově pojmout až 1250 osob," uvádí Archiweb. V krytu je stabilně 15 stupňů Celsia.
- Správou služeb hlavního města Prahy je kryt dodnes udržovaný a připravený pro možnou katastrofu.
- Je pro pěší, ale projíždět smejí i cyklisté, vede tudy cyklotrasa A253.
- Celá léta neměl tunel jméno. Až v prosinci 2014 byl tunel oficiálně pojmenován, a to Žižkovský tunel.
- Je velmi fotogenický, proto zde vznikla spousta fotek, klip tu točilo Luno, natáčela se tu scéna do kutovního filmu Samotáři.
- Video z krytu najdete zde!
- Fotka z otevření tunelu v roce 1953 je k vidění tady.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.