Share |

Cenu České hudební kritiky Apollo 2013 získali Bratří Orffové za album Šero

foto: pořadatel akce

Cenu České hudební kritiky Apollo 2013 ve středu 5. února 2014 v pražském klubu La Loca získali krnovští Bratří Orffové za album Šero.

Bratři Orffové vznikli v polovině devadesátých let jako projekt kolem krnovského písničkáře a multiinstrumentalisty Ivana Gajdoše, jehož osobitému folku dodali elektronický kabát kytarista Lukáš Novotný a později i producent Matouš Godík (ZKA4T). Debutovali ale až v roce 2005 na ceněném albu Bingriwingri, aby se následně na několik let vytratili ze scény. Materiál na druhé studiové album připravovali Orffové už jako regulérní kapela a Šero navazuje na debut tématy bloudění a nacházení já v civilizační džungli. Příběh jejich hrdiny Serži Vantóše je znovu zasazený do magické krajiny hornoslezského Krnova.

Místo typických rockových hvězd připomínají Bratři Orffové spíše neprůbojné snílky, přesto je jejich Šero v jádru velmi ambiciózní deska žánrově rozkročená od folku přes elektronickou hudbu až k post-jazzu. Album bylo dopředu ohlašováno jako poslední počin kapely, protože příběh, který vypráví, prý dospěl ke svému konci. Bratři Orffové nicméně na jaře ještě plánují desku předvést v opuštěných přírodních lokalitách po celé České republice.

Porota hudebních cen Apollo vyzdvihuje na Šeru Bratří Orffů osobité písničkářství, uhrančivou atmosféru nahrávky i skutečnost, že vydání desky podpořili fanoušci, kteří vybrali na její natočení peníze přes crowdsourcingový portál HitHit.

Bratři Orffové převzali šek na 60 000 korun od Ochranného svazu autorského a sošku Apollo od Maxima Velčovského, kterou jim předal loňský vítěz, hudebník Boris Carloff. Večerem provázel písničkář a moderátor Jan Burian.

 

www.cenyapollo.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.