Share |

Nominace na Cenu české hudební kritiky Apollo 2012 byly zveřejněny

Nominace na cenu APOLLO za rok 2012 byly zveřejněny. O titul nejlepší album roku dle české hudební kritiky a současně šek na 60 000 Kč od Ochranného svazu autorského a sošku od výtvarníka Maxima Velčovského, se bude ucházet těchto sedm interpretů: Boris Carloff, Lenka Dusilová, Charlie Straight, Květy, The Prostitutes, Umakart a Zrní.

O vítězi ceny APOLLO 2012 rozhodne desetičlenná tzv. úzká porota, jejíž členové byli, stejně jako samotná nominovaná alba, zvoleni jedenaosmdesáti hudebními kritiky, publicisty a dramaturgy napříč celou českou mediální scénou.

Vítěz ceny APOLLO 2012 bude vyhlášen na slavnostním večeru 6. února 2013 v klubu SaSaZu v Praze.

APOLLO 2012 - NOMINACE

BORIS CARLOFF
THE ESCAPIST

(Championship / Die Arbeit)
Debutové sólové album hudebníka, skladatele a producenta Borise Carloffa, na němž se představuje i jako zpěvák. The Escapist je žánrově velkorysá nahrávka s prvky moderního popu, elektroniky, soulu i orchestrální hudby. Jejími hosty jsou James Cook (IAMX), Ghetto Priest (Asian Dub Foundation/Massive Attack) či cellistka Terezie Kovalová (Vladivojna La Chia, Calm Season aj.).

LENKA DUSILOVÁ
BAROMANTIKA

(100 Promotion)
Baromantika je tematicky velmi osobní a zvukově pestrá nahrávka, která tvorbu Lenky Dusilové posouvá od akustického písničkářství směrem k progresivním hudebním experimentům. Na tomto svém čtvrtém studiovém albu Dusilová úzce spolupracovala s pianistkou a skladatelkou Beatou Hlavenkovou a producentským duem Tin Soldiers (Viliam Béreš a Patrick Karpentski).

CHARLIE STRAIGHT
SOMEONE WITH A SLOW HEARTBEAT

(Straight Behaviour)
I na svém napjatě očekávaném druhém albu se třinecká čtveřice Charlie Straight vydala proniknout hlouběji na území melodicky silných a aranžérsky neokázalých, ale promyšlených písniček v typicky britské tradici. Pro tento cíl mimo jiné angažovala londýnského producenta Guye Fixsena, zakládajícího člena dodnes inspirativní skupiny Laika a spolupracovníka My Bloody Valentine či The Pixies.

KVĚTY
BÍLÉ VČELY

(Indies)
Brněnská skupina, soustředěná kolem skladatele a textaře Martina E. Kyšperského, natočila nové album s proklamovaným důrazem na syrovost a autentičnost. K tomu jim měl pomoci i producent a zvukař Ondřej Ježek, polupráci s nímž si Květy úspěšně otestovaly již před třemi lety na albu Myjau. Právě Ježek základní kostru většiny písní dle slov Kašperského obalil „echy, pazvuky a skřípanci, i úplně sladkými ozvěnami“.

THE PROSTITUTES
DEAF TO THE CALL

(X Production)
Třetí album pražské indie rockové skupiny, v jejím.ž č ele stojí britský frontman Adrian T. Bell, zařadilo The Prostitutes mezi ty domácí interprety, jež se aktuálně rozhodli otestovat své tvůrčí schopnosti spoluprací s renomovaným zahraničním producentem. Tím se na Deaf To The Call stal Martin Glover alias Youth z Killing Joke, který The Prostitutes pomohl ke zvukově vyzrálé a autorsky konzistentní nahrávce.

UMAKART
VLCI U DVEŘÍ

(Supraphon)
Superskupina, kterou již před osmi lety zalo.žili Jaromír Švejdík (Priessnitz),  Jan P. Muchow (Ecstasy Of St. Theresa) a Dušan Neuwerth (Tata Bojs), se po  dlouholeté pauze a nečekaně úspěšném hitu Půlnoční v podání Václava  Neckáře, vrátila s druhým albem. Folková estetika tentokrát ustoupila zvuku nezávislého elektro popu skandinávského střihu. „Horalská“ tématika v textech však zůstává ryze Švejdíkovská.

ZRNÍ
SOUNDTRACK KE KONCI SVĚTA

(Zrní / Applause Booking)
Třetí album kladenské skupiny Zrní se stalo jednou z kritikou vůbec nejlépe přijatých domácích nahrávek roku 2012. Soundtrack ke konci světa je koncepční album, na němž Zrní za přispění producenta a zvukaře Ondřeje Ježka zaznamenali výrazný skok v tvorbě, když svůj osobitý mix folku a rocku doplnili o práci se samply, tikající elektronikou či beatboxem.

ÚZKÁ POROTA APOLLO 2012

Lukáš Benda (musicserver.cz + protišedi.cz)
Radek Bureš (Expresradio)
Antonín Kocábek (Týden)
Pavel Kučera (nezávislý publicista)
Hana Slívová (Koule.cz)
Luděk Staněk (Reflex)
Tomáš Tenkrát (nezávislý publicista)
Pavel Turek (Respekt)
Honza Vedral (MF Dnes)
Karel Veselý (nezávislý publicista)

VYHLÁŠENÍ CENY APOLLO 2012

Uskuteční se 6. února 2013 v pra.žském klubu SaSaZu. Vítěz získá šek na 60 000 Kč od Ochranného svazu autorského a sošku ceny Apollo, jejímž autorem je výtvarník Maxim Velčovský.

www.cenyapollo.cz
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.