Share |

Bojíte se, že jste chytli nakažené klíště? Nechte tu potvoru vyšetřit

Na vlastní kůži
foto JK

Klíště! Co teď s ním?
Pokud jste si z víkendu přinesli klíště a máte strach, že jste od něj něco chytili, můžete si nechat nepříjemného parazita proklepnout.
Zkusili jste to s malou středočeskou potvorou z lesa. Výsledky přišly rychle a naštěstí byly negativní. Je to trošku drahá věc, ale uklidní to.
Kde a jak?
Laboratoř provádějící za úhradu vyšetření klíštěte, se nachází v Českých Budějovicích. Nemusíte tam jezdit, stačí poslat poštoju v igelitovém sáčku klíště a v průvodním dopise uvést, odkud je a kam se mají zaslat výsledky. "Je zcela jedno jestli je klíště živé či mrtvé. Nejdůležitější pro vyšetření je tělo (zadeček) klíštěte. V laboratoři následuje izolace DNA a stanovení přítomnosti původců onemocnění. Informace o infekčnosti Vámi zaslaného klíštěte Vám bude doručena do šesti pracovních dní od obdržení vzorku. Při pozitivním výsledku pak urychleně konzultujte další postup s lékařem," uvádí laboratoř. Adresa a přesné info k odesílání ZDE.
Co se stane potom?
Odešlete platbu a klíště a vyčkáváte. Testovací dopis z laboratoře přišel asi za tři dny - uvedeno bylo, na co se klíště vyšetřovalo, a generická informace, že kdyby bylo nakažené, máte jít k lékaři. Pozor - nakažené klíště neznamená, že jste chorobu chytili.
Kolik to stojí?
Klíšťová encefalitida 750,- Kč
Borelióza 610,- Kč
Ehrlichióza 610,- Kč
Babesióza 610,- Kč
Bartonelóza 610,- Kč
Kde se dozvím víc?
http://protean.cz/clanek/2/stanoveni_infekcnosti_klistat
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.