Share |

Biobavlna je lepší pro Vás i pro svět

foto: PR

Biobavlna je spojena s řadou mýtů a předsudků. Ty ponechme stranou a podívejme se, co si vlastně pod tímto pojmem představit. Biobavlna již podle předpony avizuje, že pochází z organické (bio) produkce. Po celou dobu jejího zpracování – od pěstování na poli až po hotový výrobek – se nesmí používat žádné chemikálie.

Jinak je tomu však s produkcí konvenční bavlny. Při jejím pěstování a zpracování se používá veliké množství zdraví škodlivých chemikálií (př. pesticidy, formaldehyd, chlor, azobarviva). Ty nejenže masivně znečišťují životní prostředí, narušují druhovou rozmanitost, ale mají i negativní dopad na naše zdraví. Rezidua chemikálií v produktech z konvenční bavlny pak bývají u citlivějších jedinců příčinou nejrůznějších forem alergií, ekzémů a nepříjemných kožních projevů, případně stávající situaci problematické pokožky zhoršují. Řešením se nabízí právě volba produktů z biobavlny, zejména těch, které přicházejí s lidskou pokožkou do přímého kontaktu (spodní prádlo, ručníky, povlečení apod.). Biobavlna totiž neobsahuje chemikálie ani v reziduálních zbytcích a přináší tak potěšení jak jedincům s ekologickým (a sociálním) cítěním, tak právě jedincům s problematickou pokožkou.

Jak se ale v záplavě „BIO“ nabídky zorientovat? Jak odlišit biobavlnu a „biobavlnu“?

Právě s tímto cílem byly vyvinuty mezinárodní certifikační normy biotextilu. S cílem umožnit zákazníkům identifikovat produkty, které pocházejí z pečlivě monitorované organické produkce. Mezi nejznámější a nejuznávanější patří bezesporu certifikace GOTS (Global Organic Textile Standard). GOTS představuje ucelený systém, který klade důraz na pečlivý monitoring dodržování předem stanovených ekologických, ale i sociálních kritérií. Výrobek certifikovaný touto ochrannou známkou musí vyhovovat ve všech stanovených parametrech a musí být napojen na kontrolní monitorovací systémy kvality. Hlavním cílem normy GOTS je tak zajistit konečnému spotřebiteli věrohodnost biokvality produktu.

Většina obchodů na českém trhu nabízí výrobky z certifikované biobavlny pro děti, miminka a kojence – oblečky, pleny, zavinovačky apod. Objevují se ale i obchody, které přinášejí produkty z certifikované biobavlny do domácnosti –
bio povlečení, bio polštáře, bio přikrývky apod. Chcete-li si tak dopřát zdravější a ekologičtější spánek, neváhejte. Usínat v biobavlně je totiž lepší. Lepší pro Vás i lepší pro svět. Zejména, pokud se jedná o biobavlnu, která je i Fair Trade…

Text: Bio4Bed


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.