Share |

Afro Celt Sound System odehraje koncert 9.5. v Lucerně

foto: pořadatel

Afro Celt Sound System, skupina založená na grammy nominovaným producentem a kytaristou Simonem Emmersonem, mísí na tanečních podkladech vlivy keltské a africké tradiční hudby. Kapela, která před 15 lety spadla z čistého nebe a která se téměř přes noc stala hvězdou svého vlastního žánru. Objev Petera Gabriela a oblíbenci Roberta Planta přijedou na své první pražské vystoupení ve středu 9. května na koncert do Lucerna Music Baru. Na koncertě vystoupí v kompletní sestavě včetně legendárního bubeníka Johna Kalsiho s aktuálním dvojalbem Capture, které obsahuje výběr z posledních 5 alb. Kapela je pověstná nezapomenutelnou atmosférou živých vystoupení, která vás pohltí a přenese do jiného světa, do světa Afro Celt Sound System.

"Je to velice keltské. Je to velice africké. A je to velmi, velmi dobré. Nenajdete vzrušivější a dokonalejší projekt, který by oslnivěji oznamoval konec století a zvěstoval úsvit nového. Afro Celt Sound System prochází skrze tradice, kultury, věk, geografii a léčí naše předsudky o hudbě," napsal pln nadšení respektovaný britský hudební žurnalista Colin Irwin. A není jediný. Zvláště pro vášnivé vlajkonoše world music je Afro Celt Sound System (ACSS) dokonalou holí do ruky proti vyprázdněnosti současné západní populární hudby. Producent a skladatel James Mc Nally k tomu doplňuje: „Zbořili jsme kategorie world music, rocku i černošské hudby. Nechali jsme si volný prostor, aby se naše hudební tradice mohly prolínat a aby vznikla opravdová hudební diskuze lidí z různých míst.“

Na zcela originálním mixu irské tradiční hudby, západoafrických rytmů a tanečních rytmů pracuje ACSS už víc než patnáct let. Oněch patnáct let se počítá od prvního nahrávání ve studiu Real World zpěváka Petera Gabriela, při němž se pod vedením tehdy už zavedeného hudebníka a producenta Simona Emmersona sešli irští a afričtí hráči s nástroji, které dříve nikdy pohromadě nezněly: na jedné straně keltské dudy, buben bodhran, banjo, akordeon či buzuki, na straně druhé africká loutna kora a takzvaný mluvící buben. To vše podložené programovanými "spodky" a s třešničkou v podobě zpěvu Iarly Ó Lionáirda. Jádro kapely tvoří Simon Emmerson, James McNally, Iarla O’Lionaird a Martin Russell, ale jako hosté na albech zářily vždy hvězdy první velikosti. Za všechny jmenujme například Petera Gabriella, Sinead O’Connor nebo Roberta Planta z Led Zeppelin.

Titul alba Volume 1: Sound Magic hovoří za vše. ACSS se skutečně podařilo vytvořit magický souzvuk, který od té doby s jistými stylovými posuny, které tu přibližují projev kapely blíž k tradici, tu zase k elektronické moderně, někdy blíž k irské, jindy africké pravlasti, na prestižních pódiích úspěšně prezentuje dodnes.

United Islands České spořitelny uvádí:
Afro Celt Sound System (INT)

9. 5. 2012 od 21.00 hod
Lucerna Music Bar, Vodičkova 36, Praha 1

Vstupenky: předprodej 690 Kč stání, 990 Kč sezení balkon / 550 Kč stání, 790 Kč sezení balkon pro klienty České spořitelny/ 790 Kč stání, 1090 Kč sezení balkon na místě v den koncertu.

www.unitedislands.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.