Share |

Doslova rozjetí vozíčkáři z Konga přijedou rozbouřit Respect Festival

Staff Benda Bilili
Staff Benda Bilili / foto archiv pořadatele

Zapomeňte na vše, co jste kdy o africké hudbě slyšeli. Ryzí zvuk a dravé melodie, které vzešly z nejnuznějších poměrů v konžském hlavním městě Kinshase, přijíždí do Prahy.

 

Respect Festival se svým line-upem letos staví do jedné řady s nejzásadnějšími událostmi roku. Vedle zajímavého výběru programu pro celý víkend je jednoznačně tím nejzáslužnějším počinem představení kapely Staff Benda Bilili českému divákovi. Hudební nářez s příběhem, který by zapůsobil snad i na city zdejších politiků, je nezbytné ve zkratce uvést. Skupina Francouzů narazila v Kongu roku 2005 na partu pohybově handicapovaných muzikantů žijících na pokraji bídy hlavním městě Kinshase. Okamžitě si je zamilovali a rozhodli se pro zvláštní humanitární projekt – pomohli kapele, která „spí na kartonech“ po ulicích, dostat se do studia a pořídit nahrávku. Život už je takový, že nedává takové věci zadarmo, ale na druhou stranu má někdy smysl pro opravdový happyend, jehož zhmotnění přijede na Štvanici vystavit české publikum něčemu, co je opravdu fresh! Cesta z kinshaských ulic až na evropské turné je zachycena ve vynikajícím dokumentu Benda Bilili.

Vedle hudebních kvalit ale SBB odráží další důležitou skutečnost – zásahem několika odhodlaných se podařilo během pouhých několika let vyplnit sen ztracenců o lepším životě jak pro sebe tak pro své bližní, který přináší tržby z turné a prodeje desky. Jde o velmi originální pomoc lidem, o které by se v jejich z podstaty bezvýchodné životní situaci jen těžko někdo mohl postarat v zemi, kde přes 40 procent obyvatel trpí dlouhodobou podvýživou a mnoha dalšími existenčními nesnázemi. Texty SBB tyto skutečnosti odrážejí s přímočarostí i šmrncem amerických černošských bluesmanů z první poloviny 20. století. Máme tak možnost nahlédnout do duše tavícího kotle jménem Afrika, kde se na dně všeho zlého rodí ony perly – proroci naděje a snů o lepších zítřcích. Jadrnost celého ansáblu přímo sálá z přehrávče už po prvních vteřinách jakékoliv písně a když se rozezní sólový nástroj sestrojený z plechovky od mléka, jedné struny a pružného klacku, na který hraje Roger – chlapec, kterého seznámili se SBB jejich společní francouzsští přátelé - jdete do kolen. Zkuste třeba tenhle živák: http://www.youtube.com/watch?v=VaTZ5gAzkCY

 

Info o Respect festivalu: http://www.respectmusic.cz/cz/respect-festival

 

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.