Share |

Venerologická poradna: odpovědi na vaše otázky V.

ilustrační foto Adam Fuchs

Přinášíme 5. díl odpovědí na daše dotazy z oblasti venerologie. MUDr. Přemek Procházka je i nadále připraven zodpovídat vaše dotazy - pište je na protisedi@protisedi.cz s předmětem PORADNA VENEROLOGIE.

Nepříjemné svědění uvnitř/okolo ženského přirození je jen mykóza?

Svědění v oblasti vchodu ženského genitálu doprovázené výtokem může být mykoza, ale nelze vyloučit i jiné příčiny. Například nevhodné neprodyšné spodní prádlo nebo pužívání velmi parfémovaných mýdle  či nepoznané metabolické onemocnění - jako je cukrovka nebo zvýšená hladina kyseliny močové- to vše může způsobit nepříjemné svědněí v oblasti  zevního ženského genitálu. Proto je jistě vhodné obrátit se na zkušeného specialistu, který jistě Váš problém vyřeší, ať už je to gynekolog nebo venerolog.

mel jsem pohlavni styk s nakazenou  kapavkou , nakazil jsem se na
100%? jake je riziko.dekuji

Při pohlavním styku s partnerem či partnerkou, který by měl být nakažený kapavkou záleží na inkubační době. Inkubační doba u kapavky je povětšinou 3 až 7dní. Při jednorázovém sexu není 100% jistota přenosu.Ale kapavka je velmi zrádná,protože se nemusí - zejména u žen projevit nějakým výrazným výtokem či pálením při močení.Dalším zádrhelem je možný přenos při orálním sexu, kdy pacient se může nakazit a při tom nemá žádné subjektivní potiže charakteru bolestí v krku či zvětšených mandlí.  Určitě je na místě, při podezření na nákazu kapavkou, dostavit se co nejdříve na venerologické pracoviště k vyšetření. Vhodné je dostavit se  nevymočen a  před výtěrem z dutiny ústní nejíst a pít pouze vodu, aby nedošlo ke " spláchnutí" bakterií před vyšetřením.

MUDr. Přemysl Procházka má za sebou dlouholetou praxi v oboru kožního lékaře. Je členem venerologické sekce České dermatovenerologické společnosti. Po ukončení lékařského studia úspěšně absolvoval základní i nadstavbovou atestaci z oboru dermatovenerologie.. Jeho vysokou odbornost dokládá fakt, že je držitelem nejen licence pro vykonávání samostatné privátní praxe v dermatovenerologii, ale též licence pro vykonávání funkce primáře v nestátním zdravotnickém zařízení v tomto oboru. Od ledna 2007 je vedoucím lékařem venerologické ambulance Kartouzská spadající pod nestátní zdravotnické zařízení MEDICENTRUM Beroun s.r.o..  Věnuje se též publikační činnosti, kdy lze jako příklad uvést články "Zdravotní rizika u osob v pornobyznysu z pohledu venerologa" , "Chlamýdiové urogenitální infekce"  a "Syfilis a gravidita ", které byly publikovány v Lékařských listech v průběhu posledních dvou let. Nedílnou součástí jeho práce je rovněž přednášková činnost. Vystoupil na Pečenkových epidemiologických dnech v  Jihlavě v září 2009 s přednáškou "Alarmující počet výskytu primární syfilis u rizikové populace" , při Klinických konferencích nemocnice Kladno se věnoval tématům  "Konzervativní léčba Condyloma accuminatum" a "Nádorové onemocnění zevního genitálu".

 

 

www.medicentrum.cz/cz/praha

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.