Share |

Venerologická poradna: ptejte se na pohlavní nemoci!

ilustrační foto Adam Fuchs

Máme pro vás novou rubriku. Týká se pohlavních nemocí a je otevřená všem vašim dotazům - odpovídá na ně MUDr. Přemek Procházka, člen venerologické sekce České dermatovenerologické společnosti.

Dotazy posílejte na protisedi@protisedi.cz s předmětem PORADNA VENEROLOGIE. Na úvod přinášíme výběr z častých dotazů, které doktor Procházka zpovídá ve své ambulantní praxi.

Je pravda, že chlamýdie se přenášejí pouze pohlavním stykem? Někde jsem četla, že se přenáší také líbáním či vzduchem.

Pokud máme na mysli urogenitální chlamýdie, které patří do skupiny pohlavně  přenosných onemocnění, tak se opravdu přenášejí pouze pohlavním stykem.  Klasickým i orálním či análním. Vyjímečně se přenášejí přenosem z matky na oční spojivky dítěte při průchodu porodními cestami. Vzduchem ani líbáním se tyto urogenitální chlamýdie nepřenášejí.

Ochrání  kondom před rizikem nákazy pohlavní chorobou?

Používání kondomu není 100% ochrana. Není vyloučena možnost prasknutí kondomu. Dále je nutno si uvědomit, že i při mazlení partnerů s pohlavními orgány navzájem je nebezpečí  kontaktu spermatu s poševním sekretem a tím přenosu pohlavní choroby, takže kondom by musel být nasazen již při tomto mazlení. A též orální styk bez kondomu je stejně rizikový jako klasický styk bez kondomu.     

Je po léčbě syfilis trvalá imunita k této nemoci? Nemůžu se jí znovu nakazit?

To je naprostý omyl myslet si, že syfilis zanechává imunitu! Naopak, po prodělané syfilis je organismus vnímavější k novému přenosu infekce. V naší venerologické ambulanci Kartouzská bohužel už máme tři takzvané recidivisty, pacienty, kteří chytili syfilis již podruhé. A ani si z toho až tak moc nedělají. Mají pocit, že lékař je vždy po ruce a infekci vyléčí. To je sice pravda, ale opakované kůry antibiotiky jsou velkou zátěží pro organismus a také hrozí nebezpečí vzniku rezistence, což znamená, že  již příště nemusejí  antibiotika na toto onemocnění fungovat. 

Měla jsem před půl rokem  styk s HIV pozitivním pacientem, bála jsem se jít na testy a před měsícem jsem měla nový rizikový styk opět s klukem, který má hodně holek. Může se stát, že jsem se nakazila a při tom nemám žádné příznaky? 

Infekce HIV je zrádná v tom, že je dlouhou dobu bez typických klinických projevů. Pacient s půlroční pozitivitou HIV může být pouze dlouhodobě unavený, snadno onemocní běžnými virosami, které se však dlouho léčí, má opakovaně kožní bakteriální a virové záněty - opary, impetiga. Ale také může být na první pohled zcela zdráv. V každém případě je dobré zajít na testy na HIV i další pohlavní choroby.  Případné reaktivní nálezy testů se ověřují ještě ověřovacími konfirmačními testy. O to se již postará lékař ve venerologické ambulanci.

Již delší dobu mám zapáchající výtok z pochvy, mám stálého partnera, ale nevím, jestli je mi věrný. Na gynekologii jsem byla, podle vyšetření, které dělal gynekolog, jsem v pořádku. Bojím se však pohlavní choroby. Co si o tom myslíte?

Gynekologické výtoky mají hodně příčin a mohou být i způsobené pohlavním stykem přenášenými chorobami. Mám na mysli zejména kapavku, chlamýdie, mykoplasmata, ureaplasmata . Gynekolog, pokud ho přímo neupozorníte, že jste měla rizikový styk, běžně tyto infekce nevyšetřuje. Proto by bylo vhodné navštívit venerologickou ambulanci a nechat se vyšetřit na tyto infekce. 

 

Dotazy posílejte na protisedi@protisedi.cz s předmětem PORADNA VENEROLOGIE.-       

 

MUDr. Přemysl Procházka má za sebou dlouholetou praxi v oboru kožního lékaře. Je členem venerologické sekce České dermatovenerologické společnosti. Po ukončení lékařského studia úspěšně absolvoval základní i nadstavbovou atestaci z oboru dermatovenerologie.. Jeho vysokou odbornost dokládá fakt, že je držitelem nejen licence pro vykonávání samostatné privátní praxe v dermatovenerologii, ale též licence pro vykonávání funkce primáře v nestátním zdravotnickém zařízení v tomto oboru. Od ledna 2007 je vedoucím lékařem venerologické ambulance Kartouzská spadající pod nestátní zdravotnické zařízení MEDICENTRUM Beroun s.r.o..  Věnuje se též publikační činnosti, kdy lze jako příklad uvést články "Zdravotní rizika u osob v pornobyznysu z pohledu venerologa" , "Chlamýdiové urogenitální infekce"  a "Syfilis a gravidita ", které byly publikovány v Lékařských listech v průběhu posledních dvou let. Nedílnou součástí jeho práce je rovněž přednášková činnost. Vystoupil na Pečenkových epidemiologických dnech v  Jihlavě v září 2009 s přednáškou "Alarmující počet výskytu primární syfilis u rizikové populace" , při Klinických konferencích nemocnice Kladno se věnoval tématům  "Konzervativní léčba Condyloma accuminatum" a "Nádorové onemocnění zevního genitálu".

 

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.