Share |

Venerologická poradna: Kondylomata a ejakulace do úst

foto: Adam Fuchs

Přinášíme další díl odpovědí na vaše dotazy z oblasti venerologie. MUDr. Přemek Procházka je i nadále připraven zodpovídat vaše dotazy - pište je na protisedi@protisedi.cz s předmětem PORADNA VENEROLOGIE.
 

Dobrý den,
pokud má můj partner kondylomata a uspokojuje mě jen rukou nebo ústy, já jeho jen rukou, mohou se přenést na mě, když polknu jeho sperma nebo se mi udělá na břicho? A mohou se přenést, když se spolu "třeme" přes spodní prádlo? Děkuji Lenka
 
 
Vážená mladá paní,
HPV virus typ 6 a 11, který je zodpovědný za projevy akuminátních kondylomat se přenáší těsným tělesným kontaktem zejména kontaktem s genitáliemi partnera, nelze však vyloučit i přenos na jiné partie těla i na břicho. Při felaci i bez ejakulace je možný přenos kondylomat do oblasti hlasivek. Tento typ sexuálního přenosu je zcela jistě rizikový a v žádném případě se orální sex při nálezu kondylomat na genitálu nedoporučuje. Přes spodní prádlo by k přenosu nemělo dojít, jen je riziko rozšíření kondylomat díky mechanickému podráždění na další oblast partnerova genitálu.

S pozdravem,
MUDr. Přemysl Procházka
 
 
Dobrý den, vážený pane doktore,
na stránkách protisedi.cz jsem nalezla kontakt na Vás a tedy se na Vás obracím s několika dotazy. Ráda bych se zeptala odborníka a budu velmi vděčná za Vaše odpovědi. Jak je velká pravděpodobnost přenosu HIV diabetickou lancetou (za předpokladu, že je člověk HIV+?) Znáte nějaký takový případ přenosu? Má smysl poslat dotyčného na testy (neb v případě negativity se dle toho co jsem se dočetla může nacházet v imunologickém
okně a tedy vlastně nemusí být negativní?) Lze se nechat otestovat již po 14 dnech? Lze se dočíst, že s dnešními testy se pozitivita již může v této době prokázat. Poslední otázkou je zda je možné aby se příznaky objevili již 4 den? Jako bolest v krku která po třech dnech odezněla a pokračuje "jen" pocit nachlazení, zvětšení jedné krční uzliny a rýma, bez teplot a dalších příznaků? Omlouvám se za vyčerpávající dotaz, a předem děkuji za odpoveď.
 
Vážená mladá paní,
přenos HIV diabetickou lancetou, která je na jednorázové použití, by znamenalo, že by použitou lancetou od HIV pozitivního pacienta došlo k porušení integrity kůže či sliznice jiného člověka. Sám jsem takový případ nezaregistroval ani nevím o žádném popisovaném případu. Samozřejmě k vyloučení pochybností by bylo vhodné dotyčného testovat. Ale v žádném případě se nepodrobovat domácím rychlotestům a nepodlehnout zároveň panice při vzniku Vámi popisovaných klinických obtíží (rhinitis, zvětšení krční uzliny, bolesti v krku a podobně). Nejspíše se opravdu jedná o virové respirační onemocnění přenosné kapánkovou cestou vzduchem. Radil bych Vám dostavit se na testy s odstupem 1,5 měsíce od rizikového přenosu a dále ještě v celkové době 3 měsíců od možného eventuálního krevního přenosu. Je nutné respektovat délku inkubační doby.

S pozdravem,
MUDr. Přemysl Procházka
 

Pane doktore, objevilo se mi cosi v oblasti pohlavních genitálů. A mám hrozný strach, vypadá to jako syfylis. (viz. obrázek v mejlu)
 
Vážená mladá slečno,
rád bych Vám poradil. Ale validních informací jste mi moc neposkytla. Zéjména je třeba vědět, kdy a zda jste měla rizikový sex a kde je nález lokalizován. Dle obrázku se mohu domnívat, že se jedná o hýždě a potom je původem spíše mechanické podráždění než sexuálně přenosné onemocnění. Tvrdý vřed jako projev prvního stadia syfilis vzniká v místě vstupu infekce do organismu, tedy v místě kontaktu infekčního genitálu s porušenou kožní či slizniční barierou partnera či partnerky. Ale jak již jsem zmiňoval výše, abych Vám lépe poradil, musíte dotaz více formulovat.

Děkuji s pozdravem,
MUDr. Přemysl Procházka
 
 
MUDr. Přemysl Procházka má za sebou dlouholetou praxi v oboru kožního lékaře. Je členem venerologické sekce České dermatovenerologické společnosti. Po ukončení lékařského studia úspěšně absolvoval základní i nadstavbovou atestaci z oboru dermatovenerologie.. Jeho vysokou odbornost dokládá fakt, že je držitelem nejen licence pro vykonávání samostatné privátní praxe v dermatovenerologii, ale též licence pro vykonávání funkce primáře v nestátním zdravotnickém zařízení v tomto oboru. Od ledna 2007 je vedoucím lékařem venerologické ambulance Kartouzská spadající pod nestátní zdravotnické zařízení MEDICENTRUM Beroun s.r.o..  Věnuje se též publikační činnosti, kdy lze jako příklad uvést články "Zdravotní rizika u osob v pornobyznysu z pohledu venerologa" , "Chlamýdiové urogenitální infekce"  a "Syfilis a gravidita ", které byly publikovány v Lékařských listech v průběhu posledních dvou let. Nedílnou součástí jeho práce je rovněž přednášková činnost. Vystoupil na Pečenkových epidemiologických dnech v  Jihlavě v září 2009 s přednáškou "Alarmující počet výskytu primární syfilis u rizikové populace" , při Klinických konferencích nemocnice Kladno se věnoval tématům  "Konzervativní léčba Condyloma accuminatum" a "Nádorové onemocnění zevního genitálu".


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.