Share |

V Paříži startuje umělecký veletrh FIAC

A.R. Penck - Gleichgültigkeit / foto pořadatel akce

Značkoví galeristé a bohatí sběratelé se připravují ke startu: Ve čtvrtek 20. října začíná v Paříži čtyřdenní veletrh současného umění FIAC, který pod střechou Grand Palais sjednotí 168 vystavovatelů z celého světa. 

 

Zatímco v posledních dvou letech desítky tisíc návštěvníků Fiacu korzovaly mezi Velkým paláce a nádvořím Louvru, letos se veletrh soustředí na jednom místě. Výběr  vystavovatelů, kteří musejí projít přísnými kritérii organizátorů, je proto letos užší. 

Hlavní loď paláce obsadí ty nejvěhlasnější brandingové galerie: z Londýna to budou například Hauser & Wirth či White Cube, z Paříže Emanuel Perrotin, Marian Goodman či Yvon Lambert. Stoupající konkurence mezi nimi zaručuje to, že ve Velkém paláci diváci uvidí přehlídku těch nejkvalitnějších a možná také těch nejobskurnějších děl podepsaných nejžádanějšími výtvarníky typu Damiena Hirsta, Tracey Emin, Maurizia Cattelana, Paul McCarthyho, Jana Fabra, Xaviera Veilhana či Wima Delvoye. Mít tak na nějakou obskurní instalaci ze skleněných krabic s bronzovými odlitky lidských výkalů!

 

Potěšení ale přináší i možnost vidět tolik děl koncentrovaných na jednom místě. Ačkoliv nejen umělecká díla těch nejžádanějších současných umělců jsou na Fiacu velkou podívanou. Pozoruhodná je i sama extravagantní smetánka uměleckého světa, která se tu každoročně s velkou noblesou schází. Během veletrhu, ve dnech 20. - 23. října, Paříž nespí: Bohatý doprovodný  rogram, přidružené veletrhy tzv. Odmítnutých, noční provoz galerií i muzeí, program pro dět či monumentální sochy v pařížských zahradách činí z Fiacu "a must".

 

(bum)

 

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.