Share |

Rozjela se Galerie pod širým nebem – umělecké tržiště

Galerii najdete na náplavce u Palackého mostu
foto archiv pořadatele

 

První pravidelné umělecké tržiště u nás připravuje od neděle 5. června Sdružení výtvarníků Výtoň.

Každé nedělní odpoledne od jara do podzimu oživíme náplavku Rašínova nábřeží u Železničního mostu prezentaci prací výtvarníků, fotografů, uměleckých skupin, performerů a všech, které baví umění.

Na závěr akce, v neděli v podvečer, plánujeme malé hudební, divadelní nebo filmové představení. Děti i dospělí budou mít možnost namalovat svoji kresbu nebo obraz.

Výtvarníci, kteří chtějí vystavit svoje práce, ať už jde obrazy, fotky, tisky, kresby, objekty nebo třeba zajímavé šperky, ukázat svoji výtvarnou techniku, tvořit na místě či uspořádat workshop, mohou poslat ukázku své tvorby na e-mail sdružení vytonart@seznam.cz.

Zpočátku počítáme s účastí deseti až patnácti výtvarníků. V červnu je účast zdarma, poté se bude platit účastnický poplatek 150 Kč na pokrytí nákladů akce. Kdo se zúčastní a co bude k vidění, najdete na stránce sdružení www.vyton.cz nebo nově na www.umelecketrziste.cz.

Cílem projektu je umožnit neformální prezentaci všem, kteří dělají zajímavé "věci" a nemají možnost je vystavit na veřejnosti, a hlavně kulturně oživit náplavku.

Jak to bude probíhat?

V neděli dopoledne nainstaluje sdružení přímo na zeď nábřeží stojany na zavěšení fotek, kreseb, obrazů... Kdo se bude chtít zúčastnit a neposlal náhledy své tvorby na náš e-mail, může přinést originály na místo na náplavce mezi Palackého a Železničním mostem, nejlépe do 12 hodin. Člen sdružení ho zaeviduje a pokud bude tvorba autora zapadat do naší akce, může vystavovat. Pokud si účastník přinese vlastní stojan nebo stolek, budeme rádi, zvlášť pokud bude tvořit na místě. Konec akce se plánuje mezi sedmou a osmou hodinou večer dle ročního období, počasí apod.

Podobná akce funguje např. v Amsterdamu mnoho let.

Místo se stane setkáním výtvarníků, fotografů a návštěvníků nábřeží a zároveň bude mít návštěvník akce možnost kontaktovat přímo výtvarníky, případně koupit originál.

Plánované akce

Tomáš Kůs – vystaví sochy z kovu zvané "vlkoni", na místě je večer rozsvítí a oživí ohněm Jan Heller – bude kreslit na místě obrazy, portréty Iva Vodrážková – vystaví textilní obrazy, tzv. "štandarty" klub Wolkrovka – s námi spolupracoval na akci na Vyšehradě, vystoupí se svým představením


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.