Share |

V Městské knihovně proběhne přehlídka litevských filmů

foto Skandinávský dům

Žlutá, zelená, červená – úžasně barevnou Litvu si mezi evropskými vlajkami nelze splést. Stejně pestrá a výrazná bude i přehlídka současné litevské filmové tvorby, kterou na přelomu listopadu a prosince pořádá Skandinávský dům ve spolupráci s Městskou knihovnou v Praze. V rámci této unikátní přehlídky budou uvedeny hrané i dokumentární filmy, které měl zatím možnost vidět jen málokterý český filmový fanoušek.

První den přehlídky se bude odvíjet v dokumentárním duchu pod zastřešujícím názvem Život v jiné formě a druhý bude věnován hraným filmům se společným tématem Žena v proměnách času. Dramaturgyní přehlídky je odbornice na litevský film Dagmar Váňová, která má bohaté zkušenosti z českých filmových festivalů. Její úvody k filmovým blokům zasadí jednotlivé snímky do širšího kontextu litevské kinematografie a poukáží na jejich specifika i zajímavosti. Všechny filmy budou uvedeny v původním znění s českými titulky.

Podrobný program přehlídky:

Pátek 30. 11. Život v jiné formě
První den přehlídky bude patřit litevskému dokumentárnímu filmu, konkrétně snímkům z období od poloviny 90. let po současnost. Jejich společným tématem je odlišnost od okolí.

17:30 – 19:00
Ze života elfů (Iš elfų gyvenimo, 1996, režie Janina Lapinskaitė, 25 min)
Citlivá krátkometrážní sonda do života starší bezdětné vesnické ženy, která si v mládí vzala do vlastní péče tři sourozence trpasličího vzrůstu.

Než slétnu na zem (Prieš parskrendant į Žemę, 2005, režie Arūnas Matelis, 52 min)
Film zachycuje momenty ze života dětí postižených leukémií na onkologii Fakultní nemocnice ve Vilniusu. Vedle výpovědí dětí a rodičů film doprovázejí i černobílé fotografie.

19:30 – 21:00
Dva na mostě (Dviese ant tilto, 2004, režie Valdas Navasaitis, Marius Ivaškevičius, 25 min)
Z jednoho vilniuského mostu mají být odstraněna párová sousoší dělníků. Je důvodem jejich „závadný“ styl socialistického realismu, anebo skrytá homofobie?

Muž-kůň (Žmogus Arklys, 2008, režie Audrius Mickevičius, 52 min)
Režisér A. Mickevičius zobrazuje okamžiky ze života svého souseda. Vizuální mozaika, v níž se člověk postupně vzdaluje životu lidí a noří se do symbiotického života se svým koněm.

Sobota 1. 12. „Žena v proměnách času“
V rámci druhého dne přehlídky budou promítnuty tři hrané filmy, jejichž pojítkem je téma ženy v proměnách času, ve třech různých životních etapách a historických obdobích: dětství (60. léta), dospívání (80. léta) a dospělost (současnost). První dva filmy Kráska a Moje ženuška patří do zlatého fondu litevské kinematografie a novější snímek Sběratelka se setkal s úspěchem také na několika mezinárodních filmových festivalech.

15:00 – 16:30
Kráska (Gražuolė, 1969, režie Arūnas Žebriūnas, 63 min)
Film o slastech i strastech dětství s výtečnou kamerou a velmi citlivým vedením dětských herců. Českou premiéru měl snímek na zlínském (tehdejším gottwaldovském) filmovém festivalu pro děti v roce 1970, od té doby byl u nás uváděn jen zřídka.

17:00 – 18:30
Moje ženuška (Mano mažytė žmona, 1984, režie Raimundas Banionis, 75 min)
Režisérský debut litevského herce Raimundase Banionise, známého českému publiku z Tarkovského filmu Solaris. Ve svém autorském filmu podává výpověď o životě mladých Litevců v 80. letech. Hlavní hrdinkou je dívka, která si teprve hledá místo v životě.

19:00 – 20:30
Sběratelka (Kolekcionierė, 2008, režie Kristina Buožytė, 84 min)
V mnoha směrech provokativní snímek o ženě v produktivním věku, jež se velmi svérázným způsobem vyrovnává se smrtí svého otce.

ŽIVOT V JINÉ FORMĚ a ŽENA V PROMĚNÁCH ČASU
PŘEHLÍDKA LITEVSKÝCH FILMŮ SKANDINÁVSKÉHO DOMU
30. listopadu – 1. prosince 2012
Městská knihovna v Praze, Malý sál

Více informací na www.skandinavskydum.cz

Skandinávský dům působí jako kulturně vzdělávací centrum, jehož hlavním cílem je prezentace kultury zemí evropského Severu (Dánsko, Estonsko, Finsko, Island, Litva, Lotyšsko, Norsko, Švédsko) v České republice. Za tímto účelem pořádá rozmanité kulturní akce (přednášky, literární besedy, filmová promítání, výstavy, hudební akce), provozuje informační webové stránky a knihovnu severské literatury.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.