Share |

Ročně se do trestního rejstříku zaznamená 72 000 lidí

RUBIKON Centrum
RUBIKON Centrum

Ročně je v České republice odsouzeno průměrně 72 000 lidí. To je 72 000 lidí se záznamem v Rejstříku trestů - celkem početná sociální skupina, která je kvůli požadavku trestní bezúhonnosti zaměstnavatelů velmi těžko uplatnitelná na trhu práce. RUBIKON Centrum proto uspořádalo již dvanácté setkání s kandidáty Pracovní agentury RUBIKON s názvem Pohovory nanečisto, které si kladou za cíl podpořit osoby s trestní minulostí na jejich cestě k získání nového zaměstnání. Akce se konala v pátek 12. června ve společnosti SMP CZ a. s. v pražském Karlíně. Součástí byla Snídaně se zaměstnavateli a zástupci státní správy. 

Jedním z hlavních důvodů, proč je pro lidi se záznamem v Rejstříku trestů obtížné nalézt zaměstnání, je častý požadavek trestní bezúhonnosti většiny firem, a to i na ty nejméně kvalifikované pracovní pozice, které osoby s trestní minulostí nejčastěji poptávají. Rozhodli jsme se proto uspořádat další Pohovory nanečisto“, uvádí Anita Homrová, mluvčí RUBIKON Centra.  

Pohovory nanečisto představují několik simulovaných čtvrthodinových pohovorů s reálnými zaměstnavateli, kteří spolupracují s Pracovní agenturou RUBIKON. Jsou určeny kandidátům, kterým se pro záznam v Rejstříku trestů nedaří nalézt zaměstnání, ačkoliv o to usilují. „Často jim totiž také schází dovednost sebeprezentace a odvaha hovořit o své trestní minulosti. Díky Pohovorům nanečisto se jim dostane cenné zpětné vazby, kterou mohou využít při další práci s pracovním poradcem a při reálném pracovním pohovoru“, pokračuje Homrová.  
 

Pohovory nanečisto se konaly 12. 6. 2015 již po dvanácté. Tentokráte je ve svých prostoráchhostila společnost SMP CZ a. s. v Pobřežní ulici v Karlíně. „Možnosti zrealizovat Pohovory nanečisto v prostorách velké stavební společnosti jako je SMP CZ si velmi vážíme a tímto bychom chtěli poděkovat vedení společnosti, zejm. pak panu Ing. Pavlovi Kameníkovi, personálnímu řediteli, členu představenstva a mluvčímu společnosti SMP za velkou pohostinnost a vstřícnost, se kterou se pustil do příprav páteční akce, a velký dík bych také ráda vyjádřila panu Ing. Josefovi Richtrovi a Nadaci Vinci“, zmiňuje Dagmar Doubravová, ředitelka RUBIKON Centra.

Praxe ukazuje, že setkání zaměstnavatelů s klienty Pracovní agentury RUBIKON tváří tvář je nejúčinnější způsob, jak bořit předsudky, které zaměstnavatelé o lidech s trestní minulostí mohou mít. „Většinou jsou zaměstnavatelé mile překvapeni nad motivovaností našich kandidátů pracovat a často se při osobním kontaktu přesvědčí, že jsou to lidé jako my. A v mnohých případech nerozpoznávají ani zkušení personalisté velkých firem rozdíly mezi našimi kandidáty (s trestní minulostí) a kandidáty, které se k nim běžně hlásí na výběrová řízení“, uvádí Homrová. 

Pohovorů nanečisto se zúčastnilo celkem 12 zaměstnavatelů z 6 firem, jmenovitě firmyArriva, Aramark, Gebrüder Weiss, Summit Media, Průmstav a SMP CZ. Pohovory si také vyzkoušel Radek Jiránek, čerstvý šéf Agentury pro sociální začleňování nebo David Němečekmanažer poradenství, Generální ředitelství Úřadu práce ČR. Pohovory nanečisto absolvovalo 9 kandidátů Pracovní agentury RUBIKON. Z nich hned čtyři se přítomným zaměstnavatelům zalíbili natolik, že byli přizváni do výběrových řízení na konkrétní pracovní pozice. „Jaký bude jejich další osud, nevíme, ale držíme jim i zaměstnavatelům, kteří se rozhodli otevřít svůj nábor také lidem s trestní minulostí, palce!“, říká s úsměvem Dáša Doubravová.
Více informací na webových stránkách http://www.rubikoncentrum.cz/pohovory_nanecisto.ph
 
ZADLUŽENÝ ZAMĚSTNANEC JE RIZIKOVÝ ZAMĚSTNANEC
Pohovorům nanečisto předcházela Snídaně se zaměstnavateli a zástupci státní správy. Diskutovat přišlo celkem 27 lidí, z toho 14 zaměstnavatelů9 zástupcůRUBIKON Centra a 4 zástupci státní správy, z nichž se většina pak účastnila i Pohovorů nanečisto. Diskuzí provázeli Tomáš Ervín Dombrovský, analytik společnosti LMC, a Dagmar Doubravová, ředitelka RUBIKON Centra. Řešeno bylo téma exekucí, neboť i to je jeden z důvodů obtížné zaměstnatelnosti lidí s trestní minulostí. „Zadlužený zaměstnanec je rizikový zaměstnanec, nejen proto, že pro firmu představuje větší administrativní zátěž“, udává Kateřina Jirová, vedoucí Programů pro řešení zadluženosti RUBIKON Centra. „Navíc je často frustrovaný svou finanční situací a jeho motivace najít si legální zaměstnání se snižuje díky obávané exekuci platu“, dodává Jirová
Debata ukázala, že jedním ze způsobů, jak mohou zaměstnavatelé podpořit a motivovat zadlužené a předlužené zaměstnance, a týká se to dnes již v některých firmách 9 z 10 zaměstnanců, jak uvedl jeden z přítomných zaměstnavatelů, je poskytování nefinančních benefitů v podobě např. dalšího rozvoje nebo zvýhodněných půjčekzaměstnancům. Osvědčenou formou snížení negativního vlivu zadluženosti na pracovní výkon zaměstnance je také dluhové poradenství neziskových organizací, jako je např. RUBIKON Centrum, které kromě poradenství zadluženým klientům poskytuje poradenství také samotným zaměstnavatelům, jež jsou s exekucemi mezd svých zaměstnanců v hojné míře konfrontováni. „Je to problém poměrně rozšířený a není jednoduché účtovat exekvovaný plat“, uvádí Hana Kramlová, vedoucí placených služeb a vzdělávání RUBIKON Centra, a dodává: „Mzdovým účetním proto nabízíme proškolení v oblasti exekučních srážek ze mzdy. Pro ostatní zaměstnance pak máme kurz finanční gramotnosti, aby sami nespadli do dluhové pasti nebo pokud v ní již jsou, aby věděli, jak si počínat."

 

Řešení pro část předlužených zaměstnanců představuje také institut oddlužení v rámci Insolvenčního zákona, který umožňuje, že za 5 let budou moci žít bez dluhů. „Ne všichni však podmínky zákona zvládnou splnit – např. podmínku min. 30 % umoření dluhu během pěti let a udržet si stálé zaměstnání“, dodává Jirová.

Právě alternativní způsoby oddlužení jsou jednou z priorit Aliance proti dluhům, kterou RUBIKON Centrum společně s Probační a mediační službou ČR a Ministerstvem vnitra ČR v roce 2011 založili. Aliance proti dluhům je odborná platforma sdružující odborníky ze státních institucí a nevládních neziskových organizací, které se aktivně zabývají předlužeností a jejím řešením. 

Více informací na: http://www.rubikoncentrum.cz/ 

 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.