Share |

Rakovina: Nejbizarnější alternativní léčebné metody a proč si radši koupit kabelku.

Koláž na motivy xkcd: Trofozoit

Když někomu řeknete, že máte rakovinu (první díl blogu ZDE), dozvíte se věci.
 
Jedna z obvyklých reakcí, kterou jsem čekala, ale nedohlédla jsem jejích širých krajů, je drb o tom, že jedna pani povídala, že supr léčitel léčil (často vyléčil něco úplně jiného) a pani je teď oukej. A že bych možná taky měla...
Huš!!
 
Chápu, že tonoucí se stébla chytá (ale zatim netonu, a až eventuelně budu, raději budu vyhlížet kvalifikovaného záchranáře s loďkou než kus sena). Nezpochybňuju účinky placeba a sílu lidské mysli. Pokud někomu pomůže, že bude pít kopřivu, nad kterou někdo dělal bubly bubly a prodal mu ji za pětikilo, pro mě za mě, ať si ji pije. Ale proč by to měl tropit člověk, který na šarlatánské metody a prodeje cukříčků za litr nevěří a přijde mu pošahané, že lidi chodí se zubním kazem ke kvalifikovanému zubaři, ale s karcinomem k  nějaké tetce? Ostatně, je to bizarní téma. Podívejme se na zázračné všeléky, které mají dozajista děsně vyléčit nejlépe všechny choroby.
 
Alkohol s kokainem a morfinem - pokud máme věřit britskému bulváru, prodávaly se za viktoriánských dob takovéto směsky, které měly léčit kdeco včetně nádorových onemocnění. Aspoň s nimi ale byla asi legrace.
Kouzelné bylinky, kořínky, řasy a plody, které "nemají zlé farmaceutické společnosti patentované a proto tají, jak jsou děsně účinné." Obvykle je to nějaká bylinka zdaleka, nebo jejich směs, a stojí děsný majlant. Například mast z krevnice kanadské, používaná v Indii na infikovaná místa na kůži, má záááručeně léčit i kožní i další tumory. Podle různých "alternativních" zdrojů ovšem. Ty vám na konci alibisticky řeknou, že se o užívání máte poradit se svým lékařem (haha), viz zde.
Dezinfekce bazénů alias MMS, zakázaná pro škodlivost - viz článek na webu ČT.
Javorový sirup a jedlá soda (hahaha). Podobně jako u dalších substancí se zastánci používání takových věcí ohánějí tím, že zlí vědci schválně brání tomu, aby se vědělo, že to účinkuje. Když si vezmu, kolik lidí mlsá javorový sirup, často nalitý na něčem z těsta, do kterého se dává soda - a vono nic...
Žíravá pasta z arzeniku a bylinek... zakázána jako podvodná léčba už v roce 1960 - wikipedia uvádí příběh jejího zrodu, který se fakt zábavně podobá pohádkám dnešních prodejců všeléků (Otec původce pasty si všiml, že se koni žeroucímu nějaké rostliny vyléčil nádor na noze, i smíchal bylinky...).
Žraločí chrupavka, "protože žraloci nemají rakovinu." Už mnoho let je to super kšeft, ale dosud nikdo neprokázal jakékoli účinky.
Parazit Fasciolopsis buski je prý původcem všech rakovin a když se vyhubí, rakovina nebude. Autorka tohoto tvrzení, Hulda Clark, později zemřela na rakovinu. 
Sůl s kyselinou citronovou - zázračný lék? Škoda, dát si šumák a chleba se solí vypadá jako příjemná léčba, žejo... Ne.
Vysoké dávky vitaminu C. Baštěním čerstvého ovoce jistě nic nezkazíte, věřit ale na léčbu vitamínem C není moc moudré, podle opakovaných studií to není vůbec k ničemu.
Houby šitake. K večeři v asijském jídle fajn, ale účinnost jako léku nikdo neprokázal.
125 dalších nefunkčních alternativních ne-léků, které jsou v USA zakázány, ZDE.
 
MÓDNÍ VLNY
Mimochodem, je sranda sledovat, jaké všeléky frčí v různých obdobích. Když jsem byla dítě, pěstovala si kdejaká teta doma houbu kombuchu. Poslední roky frčí Asie (šitake, goji), ale nenápadně už dotahuje zelený ječmen, ten prý zmákne všechno, a spolu s ním se do čela pelotonu dere řasa chlorella. Tipuju, že do roka a do dne bude módní nějaký hmyz, tuším něco z Vietnamu.
 
KONSPIRACEEEE
Lidé snažící se prodat svůj všelék často používají širokou paletu "argumentů," a když nezabere "jedna pani povídala" a "tisíce děkovných dopisů," nastupuje "ONI ZLOUNI nechtějí, abyste to věděli / Ale to ti žááádnej doktor neřekne, protože by pak nemoh cpát lidem prášky."
V době intenetu tajit, že mám v kapse lék na rakovinu? Haha. Sorry, mě zajímá něco, co má výsledky (podložené studiemi na více lidech), zajímá mě, kam si chodí rakovinu léčit sami doktoři, a nehodlám místo onkochirurga kontaktovat svíčkovou bábu. Na "ale co kdyby" nevěřím od dob čínských dopisů štěstí (pan Wou neposlal dál a spadl na něj květník, oh), a "podpůrná léčba" (často alibistická varianta pro šarlatány, co nemají tolik chucpe, aby vám řekli Nechoďte na operaci) pro mě znamená především podporu kont léčitelů. Pokud mi někdo s titulem docent apod. řekne, že je vhodné jíst více rajčat a méně chleba, ráda ho poslechnu. Ale čistič bazénu nepiju. Třikrát denně prášek cukru je léčba pro Ferdu Mravence.  Nevylučuju, že budu časem tak vyjukaná, že se přece nechám ukecat na setkání s nějakým léčitelem, ale spíš myslím, že nikoli.
 
Kdo chce, ať si chroupá žraloka, i když dosud nikdo nedokázal účinky. Já si za ty děsný prachy, co tyhle věci stojej, radši koupím kabelku, a léčení nechám někomu, kdo vystudoval medicínu a věnuje se s prokazatelnými výsledky boji s rakovinou. Ne podomnímu prodejci mávajícímu rukama, tetkám, co v rámci multi-level-marketingu a letadel všeho druhu vychvalují všeléčící lupení, ani ómujícímu guru v prostěradle, děkuji velmi pěkně.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.