Share |

Přehlídka strnulé módy: Mannequin Fashion Week

Tak o tomhle jste asi ještě neslyšeli
foto autorka

Zatímco většina pozornosti módního světa se upíná k září a únoru, kdy v New Yorku startuje lavina přehlídek šířící se týden po týdnu do všech módních Mekk, jedna z jeho bizarnějších částí s napětím očekává začátek prosince. Místo Mikuláše s ním na Manhattan totiž přichází tzv. Mannequin Fashion Week. Třídenní akce představující světu nové kolekce nehybného světa odnímatelných rukou, nohou, hlav… Kolekce nejžhavějších figurín pro nadcházející sezónu.
 
Hvězda laminátového nebe
„Modelky jsou jen dýchající figuríny,“ říká Kevin Arpino, vůdce umělohmotné oblasti módního světa, který pro většinu lidí končí pohledem přes sklo výloh. A i přes to, že vně jeho profese jeho jméno zná stěží hrstka, ve svém oboru patří ke špičce. Kevin Arpino, král mezi designéry figurín!
 
A jeho figuríny zase vypadají jako bezdeché modelky. Každá z nich má totiž své lidské dvojče, pečlivě vybrané během série castingů, na které si případní adepti na nesmrtelnost musejí vystát několikahodinové řady.
Kevin jako kreativní ředitel Rootstein Mannequins, společnosti založené Jihoafričankou Adel Rootstein v Londýně v roce 1959, zná všechny ty „vyvolené“ osobně. Stejně jako si pamatuje na 500 exemplářů, vymodelovaných během jeho 30leté kariéry, jménem. Z těch současných mezi ně patří i taková jako Agyness Deyn, Coco Rocha či Erin O’Connor.
 
Čekání na nesmrtelnost
Proces transformace z té lidské do laminátové podoby trvá přes rok a půl. Po tři týdny chodí dýchající předlohy pózovat do sochařského ateliéru, kde podle nich mistr sochař nejdříve vymodeluje hliněné prototypy, z nichž jsou pak odlita jejich finální, laminátová, na věky mladá dvojčata. Jejich cena začíná na 1300 dolarech a k vidění jsou v  luxusních nákupních domech typu Chanel, Hermés, Ralph Lauren stejně jako u masovějších značek jako Zara či HM.
 
Vítejte v dekadentním světě nejnovější kolekce Fashion Circus, jež se pod taktovkou Kevina Arpina právě prožonglovává do výloh po celém světě!
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.