Share |

9. ročník Shooting Fashion Stars nabídl nezvyklý zážitek

Shooting Fashion Stars 2013
foto: pořadatel akce

Pěkné módní kreace, originální videopředěly a nezapomenutelná atmosféra zaplněné klasicistní haly Masarykova nádraží. V takovém duchu se nesl devátý ročník autorských přehlídek módního projektu SHOOTING FASHION STARS. Večer, kterého se účastnilo více než 500 hostů, představil čtveřici porotou vybraných návrhářů. Prostřednictvím autorských přehlídek měli diváci možnost nahlédnout do tvorby plné volnosti a svobody, pohrávání si s módou v různém pojetí. Chuť objevovat nové, ale zároveň čerpat z historie a odlišných kultur a to vše v kombinaci s precizním provedením do nejmenšího detailu.

„Projekt každým rokem roste a stal se respektovanou událostí české módy. Těší nás zájem návrhářů, médií i partnerů“ komentuje letošní ročník Janina Šlemínová, CEO Stars Communication. „Stejně jako návrháři, i my se snažíme pro každý SFS ročník přinést něco nového, výjimečný prostor nebo doprovodný program. Masarykovo nádraží hrálo krásně s celým konceptem, byla to pro nás nová výzva a podle ohlasů se nám ji podařilo splnit“ doplňuje Olo Křížová, kreativní ředitelka Stars Communication.

Módní projekt SHOOTING FASHION STARS pro nastupující generaci módních designérů v roce 2013 představil Lucii Královou, Mirku Horkou & Štěpána Růžičku, Moniku Přikrylovou a Pavla Berkyho.

Večer zahájila kolekce „Mongol“ Moniky Přikrylové. Autorka se nechala inspirovat prostým životem Mongolů, jejich tradičním oděvem, šamanismem a téměř vyhynulým mongolským koněm, který se na modelech objevoval v podobě originálních detailů. V kolekci návrhářka propojila mongolskou kulturu se současným evropským trendem.

Jako druhý se představil se svou autorskou přehlídkou Pavel Berky s kolekcí „Coming Out.“ Hlavním tématem kolekce byla identita a původ Pavla Berkyho, který se z bohatství romské kultury snaží vytěžit to podstatné, co v sobě nese. Z prostředí vlastní rodiny, okolí, ve kterém vyrůstal, a míst, která navštívil, čerpal informace, které se staly klíčovými body při tvoření kolekce. Vyhýbá se stereotypním obrazům této kultury. Přesná volba barev v podobě červené, růžové či fialové dodávala kolekci náboj a vyzařovala energii. Pavel Berky byl v rámci večera oceněn zvláštní cenou za nejfotogeničtější kolekci, kterou pořadatelé udělili ve spolupráci se značkou Canon poprvé v rámci letošním ročníku.

Kolekci s názvem „Žít tebou“ představila dvojice návrhářů Miroslava Horká & Štěpán Růžička. Stejně jako pro dějiny moderního dramatu bylo dílo Racek přelomem, tak i pro tuto autorskou dvojici se stalo zvláštním milníkem a prostorem k tvůrčímu setkání. „Žít tebou“ je kolekcí pánskou, s neobvyklými, mírně teatrálními detaily, nabízející kvalitní materiály, perfektní střihy a dobré krejčovské zpracování.

Jako poslední z návrhářů svou kolekci předvedla Lucie Králová. Kolekce „Ztraceno v překladu“ je inspirována sochařským dílem Olbrama Zoubka. Jeho sochami s duší, jeho vertikálním pojetím postavy a především jeho dílem ovlivněným antikou, se strukturovanými materiály a typickou barevností. Sklad a překlad jsou ústředními motivy prolínajícími se celou prací. Hlavní roli kolekce hraje postava – figura.

Zahraničním hostem módní přehlídky Shooting Fashion Stars byla talentovaná návrhářka Dagmar Kestner. Její kolekce skulpturálních dámských siluet vycházejících z dekorativních technik „Macramé“ kombinovaných s vlastnostmi měkké kůže byla skvělým zakončením večera a oslavou módy.

Ocenění velkým potleskem při závěrečném ceremoniálu si zasloužili nejen módní návrháři, ale i známá Charlie One, která živě vystoupila v rámci slavnostního večera a následně na afterparty ve FIM Gallery. 

V rámci módního týdne jsou pro širokou veřejnost přístupná výstavní a prodejní místa v podobě FASHION STARS SHOWROOM , a to v pátek 12. 4. od 12 do 20 hod., v sobotu a neděli 13. a 14. 4. od 11 do 20 hod. v prostorách FIM Gallery, Havlíčkova 3, Praha 1 a MELIANA SHOWROOM od 10. do 13. 4. vždy od 11.00 do 19.00.hod. v La Gallery Novesta, Elišky Krásnohorské 9, Praha 1. Návštěvníci FASHION STARS SHOWROOM si budou moci prohlédnout a zakoupit originální modely ročníků SHOOTING FASHION STARS, mezi jinými Pavel Ivančic a Muset, Zuzana Kubíčková nebo Kateřina Geislerová. MELIANA SHOWROOM je francouzský projekt, který přiváží kolekce zajímavých francouzských návrhářů.

Projekt SFS 13 by se nemohl uskutečnit bez podpory partnerů, kterým děkujeme: Mercedes-Benz, VIP Service Club Continental Letiště Praha, FIM Group, Řízení letového provozu, České dráhy, Masaryk Station Development, drawetc., Redken, Maybelline, sara events, vt project, Canon a topanky.sk.

www.sfstars.cz

www.starscom.cz

SHOOTING FASHION STARS 13
Projekt SHOOTING FASHION STARS je zavedenou platformou pro pravidelnou prezentaci nastupující generace módních designérů. Designérům umožňuje předvést svou práci ve výjimečném prostředí, v ojedinělém konceptu a s podporou profesionálního týmu. Módní show SFS postupně doplňuje celá řada doprovodných aktivit, od výstav, performancí až po FASHION STARS SHOWROOM – prodejní galerii českých a slovenských návrhářů. Projekt budujeme od roku 2003. Cílem projektu je kontinuální podpora módy a designu s ambicí přivést do povědomí společnosti fakt, že v České republice najdeme módu a design na profesionální úrovni, srovnatelnou s parametry módního světa.

VÝSTAVA FOTOGRAFIÍ “TENSION”
Projekt Tension vznikl v rámci Shooting Fashion Stars 2013 a spojuje práce návrhářů Pavla Berkyho, Mirky Horké & Štěpána Růžičky, Lucie Králové a Moniky Přikrylové. Fotografka Eliška Kyselková zachytila kolekce designérů v industriálním prostoru, který navozuje dojem určitého procesu nebo příprav a svou strohostí nechává vyniknout kolekcím. Série je prostoupena napětím vyjadřujícím ambice a očekávání návrhářů z prezentace kolekcí na přehlídce Shooting Fashion Stars. Celá série je prostoupena dramatickým světlem, které předznamenává odpoutání od tmavého prostoru a vstup do světel reflektorů.

Fotografie budou vystaveny od 12. 4. 2013 v prostoru FIM Gallery v rámci Fashion Stars Showroomu.

Prezentované návrháře vybírá odborná porota, SFS GUARDIANS. Jejími členy jsou v roce 2013 Andrea Běhounková, šéfredaktorka ELLE, Pavel Ivančic, vedoucí ateliéru Módní tvorba na VŠUP, Helena Jarošová, estetička, Olo Křížová, kreativní ředitelka Stars Communication, Michal Pěchouček, umělec, Veronika Ruppert, redaktorka Modeschau Radia Wave ČRo, Janina Šlemínová, CEO Stars Communication, Goran Tačevski, módní fotograf, Hana Zouvalová, ředitelka Novesta CZ a La Gallery  Novesta.

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.