Share |

Na vlastní kůži: V Číně jedí psy a býčí penisy

foto autor

Za jídlem do Číny aneb pes, který štěká, je nedovařený!
 
Asi před rokem a půl jsem sbalil krosnu a na měsíc vyrazil do Číny. Kamarádka tam odjela do města Guangzhou (též známého jako Kanton) na rok učit malé Číňánky angličtinu. Mise věru záslužná, ale z kulturního šoku se vzpamatujete až po pár týdnech.

Bydlela ve čtvrti Dashi, kde švábi dávají dobrou noc a každý, kdo má na motorce, autě, kole, dodávce, vozíku nebo manželce klakson, tak pod oknem zatroubil. Byt bez nábytku, televize, rádia, internetu i vkusu s ní sdílely další čtyři učitelky, Číňanky ve věku 23-28 let. Veskrze sympatické dívky, které volný čas trávily sledováním asijských telenovel a mluvením o budoucím a vysněném manželovi.
 
Paradise City

Guangzhou je přístavním městem, plným buddhistických chrámů, moderních mrakodrapů, kouzelných parků, kýčovitě nasvícených pagod, ale i živelných tržišť, na která se sjíždějí zemědělci z okolních vsí, aby brzo ráno rozbalili svůj „byznys“ a nabízeli čerstvou zeleninu, maso, mořské potvory, oříšky a v podstatě všechno, co se dá sníst, uvařit nebo osmažit. Motat se mezi stánky je dost o nervy, Číňané na vás neustále v úžasu zírají (někteří z nich v životě neviděli bělocha), usmívají se a prodali by vám snad i svoji ledvinu a nenarozenou dceru, kdybyste měli zájem.
 
Naštěstí jsme přes Couchsurfing sehnali usměvavého a zcestovalého kluka, který si zápaďácky říkal Tom, a ten  nás protáhl uličkami, kam by se běžný smrtelník (radši) nevydal.

Jídlo ze štrýtu

Pouliční jídlo je asi nejlepší možností, jak si doslova „sáhnout“ na pravou čínskou kuchyni. Jen si předtím nezapomeňte dobře umýt ruce, očistit hůlky a připravit se, že za málo peněz můžete dostat pořádný průjem. Pro bistra je hygiena tabu, ale vařené nudle chutnají božsky a stojí doslova pár korun.

Když se rozhodnete experimentovat, můžete vyzkoušet grilovací stánky, které nabízejí nejrůznější běsy jako například býčí penis na špejli. Podle Toma je obyčejnými Číňany považován za vyhlášenou delikatesu, ke které mají zdejší muži až rituální vztah. Nejenže (údajně) skvěle chutná, ale po konzumaci dostatečného množství této pochoutky vám – v případě, že jste muž – povyroste přirození.

Na dotaz, jestli si můžeme někde dát psa, se hlasitě rozesmál a pak suše dodal, že psa nejedl asi deset let. Pověra, že v Číně jedí psy, je podle něj uměle vyvolaná a že tenhle „gastronomický fenomén“ se týká pouze okrajových, zejména vesnických částí. Spousta Číňanů třeba v životě nejedla hovězí maso.

Vyrazte na karaoke

Za vyzkoušení rozhodně stojí návštěva karaoke baru, který svým vybavením a konceptem připomíná české multiplexy. Za pár stovek si pronajmete odhlučněnou místnost pro cca 10 lidí, nataháte si z přilehlého bufetu neuvěřitelné dobroty – tofu na sto a jeden způsob, krevety, kraby, grilované i vařené mořské ryby, zeleninu, vepřové, hovězí nebo sushi. K tomu srkáte zelený čaj a rýžové pivo, posloucháte falešný zpěv Číňanů, kteří za vrchol hudebního nebe považují Lady Gaga, a je vám tak nějak divně dobře. Celá tahle sranda vás vyjde na pár stovek a máte na celé odpoledne o zábavu postaráno. A hlavně se úžasně najíte!
 
Svatba jako řemen

Jednou se nám pošťastnilo navštívit tradiční svatební hostinu, kterou pořádala kamarádčina kolegyně z práce. Kulatý stůl s otočnou vnitřní částí se v průběhu večera plnil talíři, mísami a hrnci s rybími polévkami, masovými koulemi se skleněnými nudlemi, marinovanými hovězími plátky, fazolovými lusky s česnekem nebo kousky kuřecích stehen vařených ve vývaru. Muži seděli zvlášť, ženy taky, a po asi hodinovém hodování se všichni společně opili rýžovým pivem. Jediná střízlivá osoba v místnosti byla nevěsta. Těhotná nevěsta.

Existuje taková tradice, že ženich obejde všechny stoly, každý mu popřeje něco hezkého do života a pak si společně připijí. Když si představíte, že v místnosti sedělo asi třicet lidí, asi vás nepřekvapí, že novomanžel v polovině totálně odpadl a v průběhu večera už jen zvracel do plastikového koše. Po zemi se tak neválelo jen jídlo, ale i řehtající se svatebčané, kteří do sebe klopili jedno pivo za druhým.
 
Jak totiž praví jedno čínské přísloví: Když piješ s dobrým přítelem, tisíc sklenek nestačí … 

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.