Share |

Mikulášovy patálie a Sempého humor v Galerii Villa Pellé

repro pořadatel akce

Pod názvem Sempé – Malý Mikuláš a jiné… představí galerie od 4. do 15. července díla muže, který obohatil dětství čtenářů ve více než 40 zemích světa a spoluvytvořil kánon moderního kresleného humoru. Jean-Jacques Sempé z malého ateliéru na Montmartru – a později z Montparnassu, oslovil doslova celý svět. S jeho jménem je bytostně spojena živá klučičí parta v čele se zvídavým Mikulášem, šprtem Celestýnem a gurmánským Vendelínem. Je autorem tisíce vtipů, které tvoří více než 40 alb a později i ikonických obálek nejprestižnějších světových magazínů, jakým je například The New Yorker. Proslavil se i originálními plakáty. Sempého kresby představovaly pro české čtenáře v éře komunismu výjimečně svěží možnost pohledu na svobodný svět kresleného humoru. V šedém bezčasí normalizace pronikaly Sempého vtipy nejen do konformního oficiálního humoristického časopisu Dikobraz. Některé skryté významy zdánlivě nekonfliktní tvorby geniálního francouzského kreslíře a humoristy zůstaly zřejmě cenzorům skryty a potěšily tak vnímavé čtenáře.

 
Reprezentativní výběr z díla letos šestaosmdesátiletého autora, který laskavě a přitom trefně zobrazuje život ve vší jeho pomíjivost a paradoxech, osloví návštěvníky všech věkových kategorií – nápaditou a interaktivní expozicí ve všech třech podlažích galerie. Výjimečný je také rozsah doprovodného programu. Ten nabízí mimo jiné výtvarnou dílnu Mikulášovi přátelé – Přijďte se seznámit, která se bude konat v rámci Světa knihy na pražském Výstavišti. Mikulášovy recepty představí v odpoledni plném dobrot také vynikající kuchařka, spisovatelka a hudebnice Karolína Kamberská. Uskuteční se i několik komentovaných prohlídek se znalci kresleného humoru, beseda s předními českými humoristy a Spolek Kašpar vystoupí s  divadelní adaptací Mikulášovy prázdniny. Každý návštěvník pak může přispět do občasníku Patálie v Pellé a zasoutěžit si o nejlépe popsaný průšvih. Dodejme ještě, že na výstavu mají vstup zdarma všichni Mikulášové, pochopitelně po předložení příslušného dokladu.
 
Dalším výjimečným bonusem je možnost rozpohybovat CLV plakát, nebo plakát, či některý z obrázků ve výstavě díky android aplikaci s názvem Malý Mikuláš, která bude k dispozici od začátku výstavy. /WEB/

Jean-Jacques Sempé poprvé načrtl svým neopakovatelným lehkým stylem postavičku kluka na kole, malého Mikuláše (Le Petit Nicolas) v první polovině 50. let minulého století pro belgický časopis Le Moustique. Spolupracující spisovatel a textař René Goscinny (mimochodem později autor slavných příběhů o Asterixovi) začal se Sempé spolupracovat na komiksové sérii s rošťákem Mikulášem na objednávku novin Sud-Ouest.. Po jejím úspěchu pak začal vycházet formát ilustrovaných povídek, které si postupně dobyly srdce dětí i rodičů po celém světě. Dílo francouzského výtvarníka a humoristy Jeana-Jacquese Sempého má výjimečný dar oslovit každého diváka a čtenáře. Typická je laskavost a pochopení, s nimiž v tisícovkách kreseb tu údernějších, tu poetičtějších, komentuje koloběh lidského života. Jeho vtip a glosa nejsou projevem tvůrce povýšeného nad všednost, ale dílem bystrého pozorovatele s nesmírnou fantazií. .  “Kreslené vtipy mám rád hlavně proto, že dokážou vyjádřit konkrétní myšlenky nepřímo. Je to způsob jak se říci něco o sobě, bez toho aniž by se člověk prozradil“, říká o sobě, o životě i o nás tento pokorný autor.
 
Jean-Jacques Sempé, 17. srpen 1932, Pessac, Drapeau, Francie.
Školu opustil ve 14 letech, našel si práci poslíčka na kole, reprezentoval výrobce zubní pasty, později byl prodejcem vína. V 50. letech začal svou kariéru humoristického kreslíře v bordeauxském Sud-Ouest, ještě pod pseudonymem DRO. Zde také publikoval první kresbu pod svým jménem. Později zfalšoval své dokumenty a přidal se k armádě, kde měl často disciplinární potíže. První pravidelnou práci kreslíře mu nabídl belgický časopis Le Moustique, odkud také vzešel požadavek na vytvoření nové komiksové postavy. V roce 1952 Sempé přichází s postavou malého Mikuláše. Ředitel novin trvá na vytvoření komiksu, Sempé na radu René Goscinnyho navrhuje právě Mikuláše a přizve ho ke spolupráci. Mikulášových říběhů s ilustrovaným doprovodem, si povšimne manželka Alexe Gralla, ředitele nakladatelství Denoël, a iniciuje tak první vydání příběhů Malého Mikuláše autorského dua Sempé-Goscinny. V dalších letech publikuje Sempé v mnoha novinách a časopisech: Le Rire, Noir et Blanc, Ici Paris, Samedi soir, France Dimanche. Pravidelně spolupracuje s Paris Match, kde se setkává s důležitými francouzskými kreslíři, Chavalem a Boskem. Spolupracuje s Goscinnyho časopisem Pilote, s časopisy Punch a Esquire. Od roku 1965 do roku 1975 posílá do Expresu každý týden jednu až dvě kresby, kreslí pro Figaro, Nouvel observateur a Télérama. Navštěvuje kavárny, bary a jazzové kluby (Tout-Paris, Chez Lipp, Café de Flore, La Closerie des Lilas, Chez atd.), přátelí se s Françoise Saganovou, Jacquesem Tatim, Jacquesem Prévertem a Savignakem. V roce 1978 vytváří první obálku pro New Yorker, kterých posléze nakreslí téměř stovku. Od úspěchu Malého Mikuláše a od roku 1962, kdy vydal své první album humoristických kreseb (Nic není jednoduché), postupně každý rok vydává novou knihu kresleného humoru. Malý Mikuláš je přeložen do čtyřiceti jazyků, alba kresleného humoru vycházejí ve dvaceti zemích světa. Jeho ženou byla Mette Ivers, s níž má dceru, designerku Ingu Sempé.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.