Share |

LFŠ - tipy na pátek

foto: pořadatel akce

Pátek 1. srpna je dnem slavnostním, dnem pořádající Asociace českých filmových klubů, která má nachystánu výroční cenu pro svého bývalého předsedu Jana Kastnera. Vedoucí filmových klubů po celé republice, zkráceně klubisté, jsou srdcem celé organizace a statečně bojují o to, aby se stále chodilo „oldskůlově“ do kina – klobouk dolů před jejich nadšením pro věc a upřímně, přátelé, kolikrát jste letos byli například na nějakém českém filmu? Není na čase to změnit?
 
VIDEO: Festivalové minuty, informující o tom nejzajímavějším z LFŠ.
 
A kromě Dne AČFK je pátek rovněž dnem, který je zasvěcen Poctě Miroslavu Krobotovi, a proto se diváci dočkají například projekce filmu Muž z Londýna maďarského režiséra Bély Tarra. V tomto koprodukčním snímu Maďarska, Francie a Německa opustil maďarský mág typické bezútěšné prostředí ruin východního bloku a natočil osobitou autorskou parafrázi tradičního „žánru" filmu noir podle předlohy klasika detektivního románu Georgese Simenona. Navíc bude vést Miroslav Krobot svou Lekci filmu aneb masterclass, takže příležitostí pro setkání s tímto divadelním a filmovým matadorem bude pro jeho fanoušky habaděj.
 
A aby slávy nebylo málo, čeká Hradiště ještě uvedení restaurované verze Ostře sledovaných vlaků za  přítomnosti pana Josefa Somra, kterému bude předána jedna z výročních cen AČFK. Celovečerní černobílý debut Jiřího Menzela získal v roce 1968 Oscara za nejlepší zahraniční film a letos je součástí populárního Projektu 100.
 
Jinou zajímavou osobností z tuzemských končin zavítavších do Uherského Hradiště je jistě režisér Robert Sedláček, který přijede uvést jeden z nových dílů seriálu České století – konkrétně epizodu Je to jen rock´n´roll o vzniku Charty 77.
 
Učení rozhodně nebude mučení na poslední lekci Letní filmové akademie se scénáristou Markem Epsteinem, tvůrcem předloh ke snímkům Václav, Vrásky z lásky, Signál či Posel.  Dozví se posluchači, zda je scenárista respektovaný tvůrce na plný úvazek nebo zoufalec, píšící si po nocích do šuplíku? Hvězda či otloukánek českého filmu? Whoknows…
 
Podnětná bude taktéž beseda s dramaturgy Letní filmové školy – Ivou Hejlíčkovou, Janem Jílkem, Davidem Čeňkem a Jaroslavem Sedláčkem, která bude plná bilancování, připomínek, zpětné vazby, dotazů a snad také pochvalného mručení.
 
I když už je konec týdne, nalejvárna spíše sílí – v pátek se koná ještě Lekce filmu podle Seana Ellise. Toto zázračné dítě současného britského filmu je mnohými kritiky přirovnáváno například k Stevenu Soderberghovi - především pro mimořádnou schopnost měnit stylizaci svých děl i jejich žánry a zároveň vždy natočit silný film. Cashback je bizarní romantická komedie, Střepy v hlavě mysteriózní thriller, Metro Manila sociální krimi - Sean Ellis tak divákům LFŠ bude ozřejmovat především svoji unikátní chameleonství.
 
O minulém víkendu Hradiště zasáhla silná bouře, což zapříčinilo opožděný start jedné z nejočekávanějších venkovních projekcí – filmu Frigo na mašině s doprovodem cimbálové kapely Ragi Gabi. Protože bylo pořadatelům líto, že si tuto lahůdku mohl vychutnat jen malý počet diváků, rozhodli se uspořádat ještě jedno přidané představení a to právě v pátek. Je fakt, že toto spojení funguje výtečně a vypadá to tedy na fajnovou  folklor party na náměstí.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.