Share |

Lepší než kupovat je vzájemně si půjčovat

foto jk

Společností se šíří nová služba, a světe div se, ve většině případů může být i bezplatná. Jde o půjčování si věcí navzájem. Takže když třeba nemáte vrtačku, kterou používáte třeba jednou za rok, a proto se vám ji nechce kupovat, je tahle služba přesně pro vás. Půjčit si můžete prakticky cokoliv. V dnešní internetové době vzniklo mnoho webů, kam se stačí jen zaregistrovat a pak už si můžete zvesela zapůjčovat, ale i nabízet to, co chcete půjčovat vy.
 
Jedním takovým portálem, který tuhle službu zajišťuje, je Moje Tvoje Internetová půjčovna. Věci si půjčujete přímo od majitelů, což je výhoda, protože komunikujete rovnou s nima. A opačně, s vámi, jako s majiteli komunikují ti, kdo mají zájem půjčit si vaše věci. To jestli si vzájemně půjčíte věci mezi sebou za peníze nebo zadarmo, si taky určujete konkrétně mezi sebou. Portál Moje Tvoje Internetová půjčovna nabízí pouze místo „na webu“, kde se registrují všichni nadšenci pro „pučujte si“.
 
Dalším portálem je Pujcsi.cz, který slibuje prostor pro pronajímání a půjčování zboží a služeb všeho druhu. Pronajímat zde můžete rychle, bezpečně a jednoduše. Výhodou je taky jeho značná rozmanitost. Půjčit si můžete od aut a autodoplňků, přes výpočetní techniku nebo vybavení do kanceláří až po značkové oblečení nebo svatební či plesové šaty, ale i divadelní kostýmy nebo masky. Kreativci si tady můžou půjčit videokamery, fotoaparáty nebo LCD a plazmové televize. Ten kdo jede na dovolenou tady narazí i na lodě, nafukovací čluny nebo jachty i oblečení na potápění. Dají se tady sehnat i učebnice pro děti a nebo dětská kola. Milovníci motorek tady taky najdou potřebné vybavení pro nadupanou jízdu a taky nějakou tu motorku :-).
 
Prospěšná je taky stránka www.nevyhazujto.cz, která chce podpořit společnost v tom, aby věci buď dávala skrze svůj portál nebo je nabízela za odvoz. Na stánky se stačí zaregistrovat a pak už jen hledat, co právě potřebujete půjčit nebo se „zbavovat“ toho, co nepotřebujete a co naopak někdo další s radostí využije.
 
„Vše se může ještě hodit“ zjistíte na stránkách projektu http://vsezaodvoz.cz/ Hodit sem můžete svůj inzerát, že nabízíte to a to nebo naopak, že sháníte to a to…. A pak už jen stačí směňovat, vyměňovat a „zbavovat se“… Nejlépe „za odvoz“, což každý většinou uvítá, protože „jen“ si dojet pro to, co chcete a navíc potřebujete, je zkrátka pocit k nezaplacení!
 
Přehled o tom, jaký jsou ještě podobný portály, který podporují myšlenku „půjčování si“, přinášíme hned po téhle dvojtečce:

http://www.zdarma-bazar.cz


freecycle.org
– tahle mutace celosvětového webu funguje v Praze od roku 2005. Web je převážně v angličtině a dá se tam najít pár zajímavých věciček

https://www.facebook.com/pages/Nevyhadzuj-daruj-veci-%C4%8Falej/364236256965940?fref=ts
– slovenský projekt

http://www.nadacniobchod.cz/
  - vrací věci zpátky do života

http://www.mimibazar.cz/
- nabízí věci hlavně pro miminka a  malé děti, buď za hodně nízké ceny (řádově v desítkách korun) nebo sem tam i něco zdarma

http://zdarma.bazec.cz/

 
Jestli máte i vy taky nějaký tipy, prosíme, posílejte je na email protisedi@protisedi.cza my budeme seznam postupně aktualizovat. Děkujeme.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.