Share |

Jana Kománková: Věnovat se barevným okrajům

foto Vanda Velkoborská

Jana Kománková si vždycky dělala věci po svém. Tvrdohlavě a systematicky. Svérázná novinářka, publicistka, dýdžejka, vydavatelka a propagátorka pletení za svůj život řekla ne mnohokrát. A vždycky se jí to vyplatilo. Naposledy, když se rozhodla zničehonic rozjet vlastní web protisedi.cz. „Nápad udělat tenhle web trval asi dvě vteřiny. Měla jsem tehdy zrovna období, kdy jsem přemýšlela, co budu dělat."

 

"Půjdu někam do práce? Ale kam? A co tam budu dělat? Během tohohle rozjímání jsme se viděli s jedním klukem (který chce zůstat stranou), který měl doménu a FB stránku. Svolali jsme první redakční radu a organicky začal vznikat web. Když se na to podívám zpětně, bylo to naprosto logické. Já bych nezakládala žádné tištěné médium. Dneska už ne.“

 

Říci ne jistotě zaměstnání a vyrazit vstříc budování něčeho vlastního nebyl a není úplně běžný krok. A už vůbec ne v branži, kde se Jana roky pohybovala. Jako hudební novinářka začínala v časopisu Rock & Pop, kde pro tehdejší, po nové hudbě hladové čtenáře objevovala britskou nezávislou scénu a později elektronickou a taneční scénu. Jak se ale měnily módní styly, měnily se i nároky čtenářů. Hudební žurnalistika procházela stejně bouřlivým vývojem jako hudba, kterou novináři popisovali. Nemluvě o médiích, která se proměňovala stejně dramaticky. 

 

Web, který rádi čtou jeho autoři

Z tiskových médií se stávala internetová, z dlouhých článků krátké zmínky na Facebooku doplněné videem.

 
text Luděk Staněk / 41200 / D.A.Rodriguez
Zbytek článku najdete na webu Galerie NE.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.