Share |

Adam Kato Svatoš: Neviditelný výbuch ze strojovny

Ne předem hotovým názorům.
foto: Jana Kusalová

Bylo mu šestnáct. Kluk, který poslouchal rap a pod lavicí si škrábal rýmy o tom, co viděl ráno v televizi, se najednou se svou kapelou Chaozz stal první velkou českou hiphopovou hvězdou. Říkal si Deph a chapadla hudebního byznysu ho přitáhla, omotala a ždímala tak dlouho, než s kapucou na hlavě a kdo ví, jakými látkami v ní, začal zdrhat před tím, co z něj lesklý svět slavných udělal.
 
„Byl jsem vystíhovanej, viděl jsem mraky, i když svítilo slunce. Musel jsem se přeprogramovat a nahrát nový operační systém, už bez těch věcí, které se mi na tom starém nelíbily,“ vzpomíná dnes na dobu, kdy začal tušit, že se „něco“ musí změnit. Nakonec si zvolil tu na první pohled nejtěžší cestu – říct ne pohodlí popularity. Rozhodl se zašlapat svůj mediální obraz, zahodit vlastní jméno. A znovu obstát v podzemí subkultury, ze kterého jej náhlá sláva vyrvala. „Když jsem někam přišel, každý na mě měl hotový názor,“ vzpomíná, jak se to v „klukovi z televize, co chodil s Pergnerkou“, začalo lámat.
 
Na poslední schůzku, kterou měl s ostatními z Chaozzu, šel Adam Svatoš docela nabroušený. Tehdy už se všichni v podstatě jen vezli. Psal hudbu i texty ostatním, nahrával dema, jak mají rapovat svoje party, a brzy mu došlo, že držet pohromadě kapelu, která o to nestojí, je jen další z věcí, které ho nebaví a k ničemu nevedou. „Chtěl jsem se postavit na vlastní nohy. Vybudovat si vlastní studio, naučit se sám skládat beaty. Uvědomil jsem si, že kdyby mi na Universalu řekli: končíš, neuměl bych ani pořádně obsluhovat sampler,“ popisuje svůj druhý hudební začátek. A i když Chaozz to dodnes oficiálně nezabalil, začal právě v té době obracet všechna klišé o vývoji kariéry naruby. Zkrátka se zřekl toho, co měl. „S Chaozzem jsme neřešili, jak se co prezentuje navenek. Spousta kritiky na nás zevnitř scény byla pravdivá. Našel jsem styčné body a začal se podle toho chovat,“ uvědomil si tehdy Deph.
 
Celý článek čtěte na webu Galerie NE.
Autor textu: Honza Vedral, MF DNES
Připraveno ve spolupráci s projektem Galerie NE


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.