Share |

Hrdinové z papíru aneb dáváme fantazii život

foto: archiv Panenkárny

Každý z vás si už určitě někdy do ruky vzal tužku nebo pastelky a nakreslil obrázek. Princeznu, vláček, maminku či tatínka. Ať už jste nakreslili cokoliv, dokážete si teď představit, že by kresba z vašeho obrázku ožila? Panenkárně se tato představa povedla.
 
Projekt Panenkárna vznikl jako nápad party nadšenců z Ostravy a Opavy, kterým se zalíbila myšlenka vytvářet panenky z dětských kreseb a probudit tak dětské hrdiny a kamarády k životu. V České republice doposud podobný projekt neexistoval, prvotní inspirací byl až jeden americký web, který funguje na podobném principu.
Panenkárna tvoří panenky podle kreseb dětí přesně tak, jak je vidí jen ony. Výroba dětských hrdinů tak není jen o šití a šikovných „ručičkách“, ale také velké dávce představivosti. Přestože zpočátku nebylo jednoduché najít švadlenky, které by těmto požadavkům odpovídaly, a jehlu a nit museli mnohdy do ruky brát i samotní tvůrci myšlenky, v současné době se povedlo najít tým švadlenek, který se snaží věrně napodobit dětskou představu.
 
Dětská fantazie je kouzelná, ale občas i nevyzpytatelná a někdy je tedy velmi složité vyrobit panenku tak, jak si ji dítko představuje. Panenkárna proto dbá na to, aby švadlenky měly na výrobu čas a mohly se s obrázkem sžít. Všechny panenky jsou originálem a jsou vyrobeny s láskou. Za vším tak stojí nemalé úsilí, ale děti ani rodiče výsledek nikdy nezklamal a o „zosobnění“ panenky je stále větší zájem. Přestože Panenkárna funguje krátce, kvapem se už blíží k šedesáti „probuzeným“ panenkám.
 
Velmi zajímavé je také sledovat, kdo a komu nechá panenku vyrobit. Největší podíl mají samozřejmě rodiče, kteří chtějí udělat radost svým ratolestem, ale najdou se i mladí „dospěláci“, kteří na půdě či ve skříni najdou své staré kresby a rádi by svým rodičům připomněli svá dětská léta. Autory Panenkárny také moc baví poslouchat příběhy spojené s obrázky a nadšené reakce dětí, když najdou své hrdiny přenesené z papíru.
 
V současné době tým Panenkárny usilovně pracuje na dalším rozšiřování svých aktivit i za hranice České republiky. Zákazníci se rovněž mohou těšit na novou podobu webových stránek.
 
Zájemci, kteří už v ruce drží pastelky nebo hotový obrázek, se mohou obrátit na www.panenkarna.cz, případně zaslat své návrhy a obrázky na info@panenkárna.cz.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.