Share |

Fresh jsou filmy, které musíte vidět

29.8.-2.9. 2012

Přestože se za „filmový ráj“ považuje hradišťská filmovka, já jsem svůj vysněný Eden našel v Praze. Jmenuje se Fresh Film Fest.
Uvedených téměř 130 snímků nespojuje pouze jejich čerstvost. „Naší snahou je vybírat svěží, neotřelé, zajímavé filmy, které nejsou jinde k vidění. Snímky, které provokují, inspirují k zamyšlení i diskusím, které se vymykají běžné produkci,“ říká ředitelka festivalu Radka Weiserová.
V hlavní soutěžní kategorii Fresh Generation se setkává šestice autorských výpovědí. První a druhé celovečerní filmy určitě patří k tomu nejlepšímu z nabídky Fresh Film Festu.
Koho zajímá studentská hraná a dokumentární tvorba, přijde si na své v sekci Konfrontace. Ve výběru produkce evropských, australských, asijských a latinskoamerických filmových škol zastupuje českou republiku dokument Holky plné eko emocí (2011, rež. Monika Midriaková).
Theatre Optique. Soutěž dvaceti animovaných studentských snímků. Všechny pod deset minut, usnout při projekci nemožno!
Naprostá většina uvedených filmů si nenajde cestu do českých kin, výjimkou jsou dva kousky z nesoutěžní sekce Bright Future (sekce oceňovaných filmů v zahraničí) – srbský Klip (2012, rež. Maja Milos) a švédský Avalon (2011, rež. Axel Petersén).
Experimentální skvosty vyspělých autorů hledejte v nesoutěžní sekci Break Rules. Naleznete tam i černého koně letošního ročníku – The Legend of Kaspar Hauser (2012, rež. Davide Manuli).
Manipulace, jako téma letošního ročníku, si vysloužila vlastní sekci. Nabídne mimo jiné čtveřici filmů britského režiséra Petera Watkinse, Hanekeho dvojici Funny Games, ale především (u nás nikoliv neznámou) sérii Black Mirror (2011, autor Charlie Brooker).
 
Přehlídka zaměřená na celosvětovou debutovou a studentskou tvorbu proběhne od 29. srpna do 2. září v kině Světozor, Kině 35 – Francouzském institutu, FAMU, Studiu Béla – Maďarském institutu, a také pod širým nebem v Riegrových sadech, kde bude volný vstup.
 
Více informací na www.freshfilmfest.net.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.