Share |

Franz Ferdinand v Karlíně: Are you ready to feel the rhythm?

foto peetphoto.co.uk

Po šesti letech se do České republiky vrátili svérázní floutci Franz Ferdinand. Ikony ostrovní indie rockové scény připravily minulý pátek pro vyprodané Forum Karlín dobrou show s uhrančivými světly, v níž se mísil špinavý zvuk kytar a lehce ujetý osmdesátkový sound.
 

Kvinteto pocházející z Glasgow v čele s pozitivně naladěným pětačtyřicetiletým frontmanem Alexem Kapranosem propaguje na rozsáhlém jarním turné nově vydanou desku Always Ascending (recenze ZDE). Logicky tedy v masivním zastoupení zněly písně z posledního alba, jejichž živý přednes je obdivuhodně nakažlivý a nutí posluchače kroutit se v rytmu zvláštní retro diskotéky. Během večera však nechyběly ani profesionálně předvedené, milionkrát ohrané pecky jako Dark of the Matinée, Ulysses, Do You Want To či Love Illumination.

Když se lehce po deváté hodině rozezněly v pražské hale narvané primárně třicátníky neustále stoupající tóny singlu Always Ascending, publikum reagovalo poněkud vláčně – a tak se to táhlo první polovinu koncertu. Fanoušci se prostě jen tak bezduše pohupovali do melodie a nechtělo se jim ani pořádně prožít ověřený flák Walk Away z alba You Could Have It So Much Better. Zlomil to až ve 21:50 kytarový riff Take Me Out, při němž se roztančili snad všichni. Konečně nastala správná symbióza nálady natěšených fandů a impulsivních interpretů, jež se v Karlíně vařila až do samotného konce.
 

Tahounem celé hodinu a půl dlouhé podívané byl jednoznačně Kapranos, jenž se se svým vzhledem rozcuchaného blonďáka v obleku podobal filmovému Sickboyovi z Trainspottingu. Neustále vybízel publikum k interakcím, kupříkladu se v jednu chvíli se zájmem vyptával, zda jsou všichni připraveni prožít rytmus. Dokonce si byl i vědom, v jakém státě hraje a jednou za čas něco prohodil česky. Hrubá skotská angličtina je sice krásná, ale co teprve skotská čeština. Zdárně mu se show vypomáhal i nově příchozí klávesista a kytarista Julian Corrie, to on má výrazný podíl na současném zvuku Franz Ferdinand.

Na to, že „ferdinandi” jedou současné tour stylem: čtvrtek Varšava, pátek Praha a sobota určitě taky někde, předvedli plnohodnotný koncert s multimediální stěnou za zády. Nechyběla nostalgie z roku 2004, ale ani současný temperament. Po nepříliš šťastných letech a obměně členů hudebníci opět srší energií začátečníků, na které ten skutečný úspěch teprve čeká.

9. března 2018, Forum Karlín, předkapela TH!S.
 

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.