Share |

Den lásky: Izraelská verze Valentýna začíná dnes večer

foto Dzintare & Kubii

Téměř se o tom neví, ale podle židovského kalendáře právě dnešním večerem začíná svátek Tu Beav (15.den měsíce avu), židovská verze svátku lásky a hojnosti.
V Talmudu i komentářích k němu je tento den zmiňován v různých souvistlostech, většinou týkajících se legislativy kolem sňatků, ale také jako doba počátku sklizně hroznů. Traduje se, že tento večer patřil romantickým setkáním svobodných dívek a chlapců na vinicích, kam vycházeli po setmění (a kdo ví, co tam dělali).
Zároveň uzavírá Chag ha-Ahava (Svátek lásky) několikatýdenní období smutku předcházející svátku Tiša Beav (9. den měsíce avu), který se naopak považuje za nejsmutnější den v roce, na nějž údajně historicky připadly všechny pohromy a zkázy (od zničení chrámu v Jeruzalémě na začátku našeho letopočtu, až po Kristallnacht v moderních dějinách).
V dnešním v Izraeli je teď rušno: parfumérie a zlatnictví hýří výhodnými nabídkami dárků, restaurace jsou rezervované pro romantické večeře ve dvou, kluby pořádají tématické párty a v televizi běží romantické filmy. Tento svátek je navíc oblíbeným datem pro židovské svatby či alespoň žádosti o ruku. Připomíná vám to něco? Ano, podobný svátek u nás v Evropě slavíme 14.února.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.