Ve speciálním cuppingovém večeru se už v pondělí večer podíváme na sever.
Dorazila nám čerstvá várka vzorků z Drop Coffee a da Matteo Roastery, o které se s vámi musíme podělit.
Drop Coffee je skvělá stockholmská kavárna a pražírna, která od svého vzniku v roce 2009 získala už mnoho ocenění za svá zrna i zkušené baristy.
Da Matteo zase pochází z Göteborgu a kromě kávy se věnuje i pěkařství. Dlouhodobě se zaměřuje na tu nejlepší kávu z Afriky i Ameriky a ne náhodou se Da Matteo stal vítězem Nordic Roaster Competition 2014 (Drop Coffee bylo 3.).
Máte se na co těšit :)
Cupping kávy je metoda degustace, která slouží k pozorování a srovnávání chuťových a aromatických vlastností pražené kávy.
Jak to probíhá?
Na začátku se namleté vzorky káv rozdělí do šálků o stejném objemu. Následně se podle přesně dodržené procedury z každého šálku vytvoří nápoj, který se ochutnává.
Nejprve zhodnotíte aroma kávy, jak v suchém tak mokrém stavu. Když nápoj zchladne na určitou teplotu, naberete si vzorky z každého šálku speciálními lžícemi a srkáte, aby vzorky zasáhli veškerá vaše chuťová centra. Jen tak zachytíte charakter a kvalitu chuti každé kávy.
Celý postup cuppingu vám rádi předvedeme.