Share |

Čokoládou proti podzimním depresím...

Tmavý čokoládový mousse s višňovým dipem
foto: PR

Dny se krátí, slunečných dnů ubývá a typické podzimní depresivní stavy přicházejí tak rychle jako právě spadané listí. Zažeňte své chmury dobrou a především kvalitní čokoládou, která je nejen sladkou pochoutkou, rychlým zdrojem energie při únavě a snadno si poradí s kdejakou Vaší rozladěností.

Nevnímejte čokoládu pouze jako jednu z příčin tloustnutí, ale koukněte se i na její pozitivní stránky.

Proč je čokoláda vlastně tak oblíbená? Čokoláda nám především chutná jako většina sladkých a tučných pochoutek, ale má i blahodárný vliv na náš mozek. Je schopna vyvolat pocity štěstí, uvolnění, dobrou náladu…. čokoláda, resp. kakao obsahuje řadu biologicky aktivních látek, které mají na naši psychiku vyloženě kladný vliv, proč tedy během sychravých dnů či večerů nemlsat o trošku více? Zmírněte svůj stres, úzkost, strach a napětí kvalitní čokoládou, která dokáže mít i  antidepresivní účinky.

Dalším významným plusem je ochranný účinek čokolády, který se v těchto dnech rozhodně hodí, tak proč si toto sladké pokušení odpírat pokud vyloženě netrpíme nadváhou? Kakaové boby obsahují 2x více antioxidantů než červené víno a 3x více než zelený čaj. Antioxidanty mají tu schopnost vázat volné radikály, čímž brání pronikání škodlivých látek do buněk a následně tak zpomalují stárnutí, zvyšují imunitu a mají protirakovinné účinky….není nic příjemnějšího než podpořit své zdraví mlsáním tmavé kvalitní čokolády, nemyslíte?
 
Potěšte sebe či své blízké něčím sladkým, ale zároveň zdravým…zažeňte své chmury něčím excelentním a dopřejte si slastný pocit pomalého rozplývání čokolády v ústech, který Vám zajistí výrazné a zároveň harmonické čokolády z řady Lindt  Excellence.
 
Těšit se můžete na  čokolády s vysokým procentem obsahu kakaa a čokolády s různými příchutěmi.

EXCELLENCE 70 % COCOAje vyvážená tmavá čokoláda s delikátní vůní a lahodnou chutí. Má silnou, ale ne příliš intenzivní kakaovou chuť s jemnými ovocnými a květinovými podtóny a lehkým dotekem přírodní vanilky.

Pokud preferujete intenzivní tmavou čokoládu vysoké kvality se silným aroma a plnou kakaovou chutí, ochutnejte EXCELLENCE 85 % COCOA. Tato čokoláda je perfektně vyvážená – ani příliš hořká, ani přehnaně silná. V kakaovém aroma lze postřehnout vůni kouře a pražených ořechů, s náznakem lékořice a teplé kůže.

Delikátní kousky pomerančů spolu s křupavými praženými mandlovými lupínky  naleznete  v intenzivní tmavé čokoládě EXCELLENCE INTENSE ORANGE . Sladká kakaová chuť ladí s pomerančovými a citrusovými tóny a rozhodně ve Vás zanechá nezapomenutelný chuťový dojem.

EXCELLENCE A TOUCH OF SEA SALT  představuje jedinečný a rafinovaný chuťový zážitek od Mistrů čokolády Lindt. Vychutnejte si kombinaci nejjemnější tmavé čokolády Lindt zušlechtěnou dotekem ručně sbírané mořské soli – Fleur de Sel.

Hledáte-li  osvěžujíci chuťový zážitek, vyzkoušejte EXCELLENCE STRAWBERRY INTENSE .Šťavnaté kousky čerstvých jahod zahalené v sametové tmavé čokoládě se Vám budou dlouho rozplývat na jazyku.

Odhalte EXCELLENCE COCONUT INTENSE, vyváženou kombinaci nejjemnější tmavé čokolády Lindt zušlechtěnou kousky křupavého kokosu. Jde o neopakovatelný zážitek vonící exotikou.

Objevte EXCELLENCE CHILLI– jedinečný a rafinovaný chuťový zážitek od Mistrů čokolády Lindt. Tato harmonická kombinace nejjemnější aromatické tmavé čokolády Lindt s vyváženou ostrostí prémiových červených čili papriček Vás přinutí toužit po další.

Doporučená cena čokolád řady Lindt Excellence je 64,90 Kč .

www.lindt.cz/rada-excellence
 
A zde jeden recept na "Tmavý čokoládový mousse s višňovým dipem"
 
Ingredience
200g Lindt čokoláda na vaření, nebo Excellence 70%
5 vajec
Špetka soli
150 g cukru
2 lžíce rumu
125 g šlehačka
2-3 lžíce třešní
400ml višňové šťávy
Semena z 1 vanilkového lusku
1 celá skořice
3kusy badyánu
1 čajová lžička kukuřičného škrobu rozpuštěného v malém  množství studené vody
Šťáva z půlky citronu
200 g višní
4-5 lžíce strouhané čokolády z řady Lindt Excellence na ozdobu
 
Postup
Nalámejte čokoládu na malé kousky a rozpusťe ji ve vodní lázni.
Oddělte žloutky od bílků.
Přidejte špetku soli do bílků a ušlehejte do tuha. V průběhu šlehání postupně přidávejte 100 g cukru.
Do žloutků přidejte semínka z vanilkového lusku, dále rum a metličkou je vyšlehejte do pěny.
Do vzniklé pěny vmíchejte rozpuštěnou čokoládu, dále šlehačku a ztuhlé bílky.
Čokoládovou pěnu dejte do misky, zarovnejte ji, aby byla na povrchu hladká a nechte v ledničce zakryté po dobu 3 hodin.
Zkaramelizujte zbývající cukr, přidejte višně i višňovou štávu. Přidejte koření (skořici a badyán) a povařte  na mírném ohni asi 15 minut.
Do višnové omáčky/polévky přidejte rozpuštěný kukuřičný škrob a vzniklou směs přelijte přez síto. Dle chuti přidejte  štávu z citrónu.
Do hlubokých talířů vložte třešně, nalijte višňovou omáčku/polévku a do středu umístěte kopeček čokoládové pěny.
Ozdobte hoblinami nastrouhané čokolády. 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.