Share |

Čajomír fest 2014: V neděli na Vyšehradě!

foto: pořadatel akce

Žijeme v zemi, kde si lidé více než jinde v Evropě zamilovali chuť čaje, který má svůj svět podobně jako víno mnoha druhů, barev, chutí a vůní.
 
V neděli 24. srpna se na magickém Vyšehradě uskuteční 6. ročník mezinárodního festivalu čajového umění Čajomír fest 2014. Své si užijí čajoví amatéři i zkušení a dlouholetí milovníci tohoto zdravého nápoje. Dramaturgie festivalu představuje každému návštěvníkovi tradiční a moderní nápojovou kulturu čajů a bylin z celého světa.
 
Aby jste si užili opravdu celý netradiční čajový den, doporučuje hlavní organizátor Jaromír Horák přijít již v 5 hodin ráno na první ranní nápoj wayusy. Organizátor dodává: „ Ranním popíjením nápoje wayusy začíná kdesi v amazonské džungli každý den. Členové rodiny se scházejí ještě před svítáním u ohně, popíjejí jej z tykvových misek, vyprávějí si vzájemně své sny, sdílejí staré i nové příběhy“. Ranní program pokračuje meditací při svítání, cvičením jógy nebo smíchologií. Zdravou snídani vám zajistí kvalitní festivalové restaurace.
 
Do areálu Starého purkrabství na Vyšehradě se dostanete zdarma. Koupí Čajomír pásky za 150 Kč podpoříte realizaci celé akce a zároveň můžete naplno využít připraveného degustačního a workshopového programu. V předprodeji na Vstupenkov.cz zakoupíte pásku již za 120 Kč.
 
Od 10 hodin začíná hlavní program, kdy se otevřou festivalové čajovny, u kterým můžete s Čajomír páskou volně ochutnávat čaje připravované rozličnými styly od čajových mistrů z celé České republiky. Festivalovou čajovnu si může založit vlastně každý, stačí se předem zaregistrovat u organizátorů, formulář naleznete na webu www.cajomirfest.cz.
 
V průběhu dne jsou pro nachystány workshopové dílny určené pro celou rodinu. Pod vedením zkušených lektorů budete bubnovat, malovat, zpívat, tančit, meditovat a celý den si hrát.
 
Novinkou letošního 6. ročníku čajového festivalu je Fresh šapitó. Velká odpočinková zóna s Dj's a relax dekoracemi od Fat Boy uprostřed tržnice s prodejci čaje a bylin, čajovými bary, prodejci a výrobci čajového nádobí, oblečení, šperků a obrazů. Ve Fresh Šapitó se budete cítit jako na Havaji. Těšte se na chill-out pod palmami od Fresh bedýnek, kde si můžete ochutnat specialitu v podobě mladých kokosů. Až naberete energii přidejte se ke coco-orchestru nebo vyzvěte soupeře ke hře coco-dámě či coco-petanque. Závěreční koncert festivalu začne od 20 hodin ve Fresh šapitó za rytmu divoké ústecké kapely Uraggan Andrew & Reggae Orthodox.
 
Přibližovat zvyky a obyčeje spojené s kulturou čaje si klade za cíl Ortodoxní pódium, které najdete v blízkosti baziliky svatého Petra a Pavla na Vyšehradě. Zde každý laik může názorně vidět rozdíly mezi čajovým obřadem z Japonska, Číny, Korei, Taiwanu, Maroka nebo Ruska. Moderátoři pódia vás provedou prezentacemi mnoha zajímavých hostů s recepty na zaručeně dobrý šálek čaje. Součástí programu pódia jsou taneční vystoupení a koncerty hráčů na tradiční asijské nástroje.
 
Festival vzniká za podpory Národní kulturní památky Vyšehrad. Akci organizuje spolek Čajomír, který vznikl v roce 2009 s cílem pořádat osvětové a sdružovací akce čajové kultury v Čechách. Jako vzdělávací projekt provozuje sdružení Čajovou školu na Kampě určenou pro všechny laiky a začátečníky v přípravě čaje.
 
Více na www.cajomirfest.cz.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.