Share |

11 prvomájových tradic z celého světa

Máchova socha už toho viděla; foto jk

První květnový den slavili lidé již před počátkem našeho letopočtu. Vždy symbolizoval změnu ročního období, na severní polokouli jara. Oslavy prvního máje mají v různých zemích různou podobu, seznamte se proto s tradicemi z celého světa.
 
Prapůvod oslav prvního máje se dá vystopovat až k druidům na britských ostrovech. Jejich svátek se jmenoval Beltane, zapalovali ohně, které měly dát sílu jarnímu slunci. Když na ostrovy přišli Římané, přinesli si svou vlastní tradici, pět dní trvající svátek Floralia, který skládal hold bohyni květin Floře. Obě tyto akce se časem spojily, proto v řadě zemí souvisí právě s ohněm, květinami a příchodem jara. Právě díky dlouhé historii těchto oslav má řada zemí své vlastní zvláštní tradice:

  1. Finsko

Ve Finsku říkají prvnímu máji Vappu. Děti i dospělí si připíjí zvláštní medovinou zvanou sima, která se vyrábí spojením vody, kvasinek, cukru, citronu a hrozinek. Má velmi malé množství alkoholu díky krátkému kvašení, proto si ji může dopřát každý.

  1. Německo

Pokud se Němec či Němka stydí oslovit svou tajnou lásku, pomůže jim „májová čára“. Křídou namalují linku mezi svými domovy a před dům toho, po kom touží, namalují své iniciály či srdce.

  1. Bulharsko

První máj zde má název Irminden a ctí pohanskou, nepříliš romantickou tradici. V první květnový den prý vychází na svět král hadů a ještěrů, proto je zvykem zapalovat ohně, dělat hluk a nevycházet na pole, kde hrozí uštknutí.

  1. Spojené království

V Británii lidé slaví první máj tancem okolo májky, je také zvolena královna máje, která představuje vše dobré a pozitivní z celého svátečního dne.

  1. Havaj

Svou tradici mají i původní obyvatelé Havajských ostrovů. Volí královnu Lei – tradičního věnce z květin. Dívky měří síly ve znalosti jazyka, výrobě věnců i tradičním tanci hula.

  1. Španělsko

Zde se prvnímu máji říká Los Mayos. Lidé staví májky, na které poté muži šplhají, zatímco je okolo stojící ženy podporují. Cílem je sebrat vlajku na vrcholu.

  1. Francie

Na prvního máje roku 1561 dostal král Karel IX. pro štěstí konvalinku. Každý rok pak na svém dvoře dával tuto květinu ženám. Darování konvalinek se stalo tradicí, která symbolizuje příchod jara.

  1. Itálie

První máj v Itálii má název Calendimaggio. Nese se v duchu oslav příchodu nového života, lidé se při něm věnují charitě a dávají si drobné dárky – jídlo, víno, sladkosti či vejce.
 

  1. Portugalsko

Svátek Os Maios je v Portugalsku spojen se žlutými květy čilimníku, kterými lidé zdobí okna, dveře nebo brány. Květiny mají chránit před zlými duchy a čarodějnicemi.

  1. Spojené státy americké

Američané si přinesli řadu tradic ze své domovské Evropy, místní specialitou jsou v některých oblastech májové košíky. Ty obsahují květiny nebo sladkosti, nechávají se na prahu domů, kde dárce zazvoní a uteče.

  1. Česká republika

První máj znamená pro české zamilované páry výlet pod rozkvetlou třešeň, kde polibkem stvrdí svou lásku a zajistí, že vydrží další rok, oblíbené je i líbání na petříně u sochy K.H. Máchy. Staví se také májky (někde je ale vztyžují v jiné dny).
Poté někdy následuje přípitek růžovým vínem či sektem, třeba Bohemia Sekt rosé.
 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.