Share |

Zóna - ve dne chillout, v noci komorní kulturní centrum

logo

I v létě se v metropoli leccos děje. Organizátoři akce Zóna nám poslali tohle info:
 
Současná města přestávají být místy příjemnými pro život. Přestávají být místy setkání a stávají se kulisami ilustrujícími běh odněkud někam. Fungování spousty obyvatel měst se omezuje na ranní průlet městem, odjezd do práce a večer zase zpět - do bubliny svého bytu. Chceme narušit tento stereotyp a vytvořit zónu, která by umožnila obyvatelům Prahy si na chvíli vydechnout a vnímat město jinak. Představujeme si, že si zde lidé budou moci jak užít klidu, dát si v klidu občerstvení a přitom se třeba seznamovat se “sousedy“.

A proto, od pondělí 23.7. do soboty 4. 8. bude na Ovocném Trhu v Praze fungovat multikulturní prostor zvaný Zóna. Zóna bude zbudovaná ze 420 palet a 20 vzrostlých živých stromů a měla by se stát na 13 dní místem pro setkávání, odpočinek v centru Prahy. Kromě zbudování chillout zóny má být z místa udělat i komorní kulturní centrum. Toto podium tedy bude rovněž zázemím pro širokou škálu akcí. Program bude zaměřený například na architekturu, urbanismus, ale i fenomény spojené s městem a s městským životem, jako je urban/guerilla gardening, ekologické projekty, cyklistika ve městě, koncerty, videoprojekce, přednášky/prezentace (culburb, chodci sobě, automat, komunitní zahrady, hardware gardening, multimedia art, dění na současné hudební scéně…). Dále také hromadné grillování, filmové promítání s úvodem teoretika, violloncelelovž koncert, nebo fanzin workshop či lekce jógy atd.

Programová různorodost chce oslovit rozmanité publikum, oživit danou lokalitu a propojit místní obyvatele. Cílem přadatelům je vytvořit oázu uprostřed vyprahlých kamenných skal. Prostor, kde si úředník v obleku sní svou rychlou snídani, dvě babičky si odpoledne popovídají při cigaretě, a večer si tu dají sraz lidé před kinem, nebo ještě lépe přijdou na něco z  programu.

 Akce jsou plánované na každý den, stačí sledovat FB stránky Zóny.

Veřejná debata a veřejný prostor byly odjakživa spojené nádoby a teprve po dvaceti letech života v demokracii se zdejší společnost otevírá k této diskusi. Vzniká řada iniciativ a zájmu o veřejný prostor, ale něco nám ještě chybí.

Úvodní povídaní v Zóně bude o hledání odpovědí, co nám chybí k lepšímu veřejnému prostoru, aneb potřebujeme lepší veřejný prostor.

Následovat bude DJs set Radia Stratosféra (feat. Old Prague Ham) pod širým nebem, poté afterparty v přilehlém klubu K4.

 Na místě je staročeský stánek s občerstvením, vemte si však své oblíbené pití. Událost se koná za každého počasí.

Zóna - Ovocný trh, Praha - 23.7. - 4.8.2012 - 420 palet a 20 živých stromů - chillout ve dne, se setměním komorní kulturní centrum.

http://zonka.tumblr.com
https://www.facebook.com/events/479402972072796/


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.