Share |

Dnes začíná festival Živé město. Přijďte se zdarma podívat na projekci filmu Banksy

 
FESTIVAL ŽIVÉ MĚSTO, 27. 9. – 4. 10. 2011
                            
Praha 6 se na týden promění v Živé město
 
Multižánrový festival, jehož cílem je oživit kulturní dění a veřejný prostor Prahy 6, odstartuje 27. září v 18 hod. komentovaná cykloprojížďka po moderní architektuře Dejvic. Po ní následuje projekce filmu Banksy: Exit Through The Gift Shop v parku na Vítězném náměstí. Vstup na všechny akce festivalu, který potrvá do 4. října, je zdarma. 
 
Těžiště programu Živého města tvoří filmové projekce a diskuse s odborníky vztažené k tematice života ve městě, např. sousedské vztahy a anonymita města (film The Radiant City), migrace za prací (Skvělá příležitost), prostor všech (Squat 69), urbanismus (Územní plán) aj. Vzhledem k tomu, že na Praze 6 není žádné funkční kino, promítání a debaty se uskuteční v různých klubech a kavárnách, které nabízejí pravidelný kulturní program – Národní technická knihovna, Klubovna, fara Církve československé husitské na Břevnově, Vypálené koťátko, Kaštan či Potrvá.
Kromě filmů jsou k městské tematice připraveny dvě prezentace – architektonických a urbanistických projektů k Praze 6 a místních občanských iniciativ/neziskových organizací.
 
Festival chce ukázat, jakým způsobem lze nakládat s veřejným prostorem. Jeho nedílnou součástí je proto třeba tančírna pod širým nebem, zahradní bleší trh, piknik a sportovní hry v parku, autorské čtení a beseda s Petrem Placákem na Střešovických skalách a řada venkovních site-specific intervencí poblíž pozapomenutých míst (např. u bývalých kin Bruska a Ořechovka, na nádraží Bubeneč atd.). 
 
Na návštěvníky čeká i několik komentovaných procházek, kromě úvodní dejvické dvě po Břevnově připravené ve spolupráci s Praguewatch a SpPZO: Břevnov – střet světů a Malovanka – život s Blankou.
 
Festival je otevřen i rodinám s dětmi, pro které je určena zvláště hravá komentovaná prohlídka Písecké brány nebo výtvarná dílna Pohyblivá mapa města v Kruhžítku. 
 
V rámci festivalu probíhá fotosoutěž na téma Spící místa. Stačí vyfotit zákoutí Prahy 6, která podle účastníků čekají na oživení, upadají v zapomnění nebo by zkrátka měla vypadat jinak, a poslat fotky do 3. 10. na adresu soutez@zive-mesto.cz. Na výherce, o němž rozhodne hlasování na webu festivalu, čeká „festivalový balíček“ (např. vstupenky do Dejvického divadla nebo klubu Kaštan, tričko klubu Klubovna aj.).
 
Živé město si klade za cíl nebýt pouze jednorázovou událostí, ale oživit danou lokalitu dlouhodobě. Organizátoři akce chtějí rozšířit kulturní mapu Prahy – vybudovat trvale fungující pražskou kulturní platformu, která bude atraktivní jak pro rezidenty Prahy 6, tak pro její návštěvníky.
 
Neziskový festival Živé město pořádá stejnojmenné občanské sdružení složené převážně ze studentů či čerstvých absolventů uměleckých škol. Festival nemá jen sociokulturní funkci, ale snaží se být i  platformou pro začínající umělce.
 
 
 
 www.zive-mesto.cz
 
 
 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.