Share |

Známé osobnosti a autoři dětských knížek čtou pro sbírku Pomozte dětem

foto: pořadatel akce

Palác knih Luxor na Václavském náměstí v Praze ožije  již potřetí dětskou literaturou. Charitativní čtecí maraton Čteme pro Kuře startuje 4. prosince v 9.00 hodin ráno a za podpory řady známých osobností se bude číst až do večerních hodin.
 
Dopolední program je věnován především školám a dětem z  organizací podpořených sbírkou Pomozte dětem, které budou nejen číst, ale také si o knížkách povídat s jejich autory a ilustrátory.  Svoje knížky přinesou a číst budou: Daniela Krolupperová, Martina Drijverová, Eva Papoušková, Petra Braunová, Ivona Březinová, Renata Fučíková. Ze známých osobností přijde podpořit žluté kuře také Jan Onder, Jolana Voldánová nebo Dana Batulková.
 
V odpoledním bloku přijdou sbírku podpořit hokejisté z týmu Martina Dejdara – HC Olymp Praha. Účast přislíbil například Dominik Hašek, Jakub Kohák, Ivan Hašek nebo Karel Frýd. Od 16.00 hodin nás pak čeká zcela unikátní čtenářská dvojice Jiří Dědeček a Bára Nesvadbová, na které naváže Tomáš Hanák.
 
Minulý rok nás podpořilo téměř 60 převážně školou povinných čtenářů. Doufáme, že letos jejich počet ještě vzroste, protože máme první dvě vlaštovky i v jiných městech. Ve stejný čas budou pro Kuře číst také v Žatci a Kadani. Druhou novinkou letošního ročníku je slavnostní křest přání Srdce pro Kuře, část výtěžku z prodeje přání poputuje právě na konto Pomozte dětem. Kmotrovství se ujal náš dlouholetý spojenec Tomáš Hanák.“, řekla Kamila Matějková, organizátorka čtecího maratonu.   
 
Akce je samozřejmě otevřena především pro veřejnost. Číst je možné z knih, které budou připravené, ale je možné si přinést vlastní oblíbenou knihu a přečíst úryvek z ní.
 
Spisovatelka Eva Papoušková vysvětluje: „Pro kuře čtu letos poprvé, což bude především tím, že jsem svou první dětskou knížku Kosprd a Telecí napsala nedávno. Děti se při ní smějí, protože Kosprd a Telecí zlobí a usmívají se i dospělí, takže všichni spolu mají pozitivní chvíli. Jdu tedy letos s chutí číst, protože se domnívám, že bezstarostné dětství je samozřejmost, kterou máme  všichni  bez ohledu na rasu, přesvědčení, zdravotní stav, výši konta i politickou příslušnost dopřát každému dítěti. Děti jsou naším jediným pokračováním v čase a pokud to máme srovnané, musíme je chránit a dávat jim to nejlepší, čeho jsme schopni.
 
Charitativní čtecí startovné je 60Kč dospělí a 30Kč děti. Celý výtěžek bude věnován na konto sbírky Pomozte dětem.
 
Akce je připravována ve spolupráci Nadace rozvoje občanské společnosti, projektu Čtení pomáhá a Nakladatelství Albatros.  


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.