Share |

ZLODĚJKY UKRADNOU LŽIČKY V CAFÉ LOUVRE

Básnířka a dramatička Blanka Fišerová pokřtí v pražském Café Louvre druho sbírku Zlodějky lžiček. Pokud postrádáte lžičky, můžete 15. října 2015 v 18 hodin během poeticko-hudebního programu zjistit, kde končí a do jaké básně nebo písně se transformovaly. Knihu, která vychází na začátku října v nakladatelství DENUDATO, pokřtí herečka a režisérka Jana Janěková. Diváci ji mohou znát nejen z desítek filmů, ale také z řady populárních seriálů (Cesty domů) a desítek divadelních inscenací.
Součástí sbírky je hudební nosič, na jehož vzniku se podílela řada mladých výrazných hudebníků. V praze vystoupí výjimečná, talentovaná a improvizačně okouzlující violoncellistka Terezie Kovalová, která je polovinou skupiny Calm Season a spolupracuje s řadou významných osobností české hudební scény. Dále účinkují herečky a zpěvačky: Jitka Jackuliak, Vendula Příhodová a Kateřina Sedláková, které můžete vidět v řadě muzikálů nebo inscenací v Praze a Brně.
 
Zlodějka Blanka Fišerová vás přivítá ve světě poezie, který tvoří řada cizích lžiček. Prochází od dětských přes svět matčin, zkoumá lžičky hrdinské, ráda si s vámi nabere lžičku z atmosféry domova nebo poodhalí různé podoby zlodějek. Co báseň, to malý příběh nebo inspirace člověkem, jenž kdysi vlastnil lžičku. Buď ji daroval, nebo mu byla ukradena. Některé už není komu vrátit. Zlodějky jsou také výtvarně nadané, Hana Mičková jejich svět zachytila díky vlastní výjimečné fantazii citlivě a inovativně.
Těm, kteří slyší lžičky cinkat, zvonit, chrastit nebo vydávat další zvuky či tóny, je určen i hudební bonus, na němž spolupracovala řada talentovaných mladých hudebníků. Poezií se k vlastním originálním skladbám nechala inspirovat violoncellistka Terezie Kovalová, písničkářka Hana Kopřivová nebo bratři Vankové. 
 
Lžičková překvapení nechává zlodějka ve vlacích, na lavičkách v parcích, na náměstích, v kavárnách pod šálky… Ochutnejte alespoň na lžičku poezie i originality a nechejte se inspirovat. Zlodějku přistihlnete při činu na www.zlodejkylzicek.cz nebo na facebooku či twitteru.
 
Blanka Fišerová píše nejen básně, ale také divadelní hry. Dvakrát byla nominována na Cenu A. Radoka a její kontroverzní hra Pohřbívání aneb Zítra se bude pohřbívat všude měla v lednu 2014 premiéru ve Slováckém divadle. Ve vlastním nákladu vydala debutovou sbírku V bílém (2010). Brněnské nakladatelství DENUDATO na začátku října vydá druhou sbírku Zlodějky lžiček. Je autorkou projektu Guerilla Poetring, specifického básnění v ulicích, které probíhá nejen v České republice. Pro mezinárodní hudební festival Colours of Ostrava dramaturgicky připravuje a realizuje Poetickou scénu. Věnuje se také projektům scénických čtení.
 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.