Share |

Zažijte vernisáž netradičně a Usmějte se na Bali pro dobrou věc

foto: pořadatel akce

Měli jste někdy možnost strávit den v indonéském sirotčinci? Ne? Že není o co stát? Budete mile překvapeni! Přijďte se přesvědčit v neděli 13. dubna 2014, v 15.00 do galerie Art Space (přímo pod Knihovnou Václava Havla, Řetězová 7) na vernisáž netradiční autentické výstavy fotografií "USMĚJ SE NA BALI" a podpoříte tak smysluplný dárek pro děti.
 
Cílem výstavy je prostřednictvím fotografií pořízených na Bali co nejautentičtěji vykreslit prostředí tamějšího sirotčince - Dharma Jati II. Netradiční výstava fotografií potrvá do
10. května 2014 a bude doplněná o rekvizity rozmístěné po výstavních prostorách galerie Art Space tak, aby návštěvníci měli pocit, že v sirotčinci prožili minimálně několik hodin. Součástí výstavy bude také doprovodný program pro děti. Výtěžek z výstavy z dobrovolného vstupné, prodeje fotografií, pohledů, samolepek a dalších předmětů bude použitý na nákup 55 výtisků knihy s fotografiemi pro děti ze sirotčince na Bali.
 
A jak to vše začalo?
Příběh s úsměvem začal již od 13. 2. 2012, kdy studentka Michaela Lenc vyjela na výměnný pobyt do Austrálie a splnila si tak dětský sen. Po ukončení studií odletěla do Indonésie, našla si adresy místních sirotčinců, u prvního z nich zaklepala na dveře a rukama vysvětlila, že by s nimi na pár týdnů ráda zůstala a pomáhala s chodem sirotčince. Takto začalo 5 týdnů, na které do konce života nezapomene.
 
Zprvu to byl ale šok, jak Míša ve svém vyprávění uvádí: „Představte si třeba situaci, kdy obědváte. Stoly v sirotčinci neexistovaly, jedlo se pouze rukama, obvykle byla k obědu jen rýže, buď s vajíčkem, nebo s nějakým lopuchem, jednou za čas i maso. Když jste přišli náhodou pozdě, měli jste smůlu nebo jste si sami museli rozdělat oheň a uvařit instantní nudle. Pohled na čtyřleté dítě, které si rozdělává oheň, nebyl ze začátku vůbec veselý. Stejně jako nebylo veselé, když jsem zjistila, jak ti prckové spinkají – ve sklepě. Brzy jsem ale pochopila, že nic z toho, nad čím já tak smutním, jim nevadí, nic z toho je netrápí, kvůli ničemu si nestěžují, kvůli ničemu nefňukají, a už vůbec kvůli ničemu z toho nepláčou. Tyto děti se prostě jenom radují z toho mála, co mají, užívají si jeden druhého.  Najela jsem tedy na jejich „vlnu“ a začala si užívat s nimi. Od toho momentu, kdy jsem si uvědomila, že ony jsou vlastně spokojené, protože nikdy nic jiného nezažily a hlavně nic jiného neřeší, jsem se už jenom smála.“
 
Poselství projektu „Usměj se na Bali”
Zážitek to byl natolik silný, že Míša přemýšlela, jak se jim odvděčit, za nový pohled na svět, úsměvy a užívání maličkostí. Pochopila, že hračky nemají význam, ty do sirotčince doveze kdekdo. Co je, ale pro ně opravdu cenné jsou fotografie jich samotných.
 
Po návratu do ČR se Míša plna dojmů, pocitů a s nadějí alespoň trochu přispět k tomu, aby si byť jen pár lidí uvědomilo, že si vlastně není na co stěžovat, že se tady máme skvěle a je jen na nás, jak si budeme užívat život, radovat se a smát, rozhodla se s kamarády z občanského sdružení „Vodňany žijou”, uspořádat v rodném městě Vodňany výstavu, která se nyní přesouvá do Prahy.
 
Během výstavy fotografií ve Vodňanech se díky dobrovolnému vstupné a prodeji fotografií vybralo celkem 7 513 Kč, ty ale bohužel nestačily na 55 výtisků fotoknihy pro sirotky. Nejen proto se výstava „Usměj se na Bali” přesouvá 13. dubna 2014 do Prahy. Díky finanční podpoře Nadace O2 Think Big a díky týmu skvělých lidí, kteří se na výstavě podílejí, je možné ji zrealizovat a vybrat tak zbytek peněz na výtisky.
 
„Věřím, že právě taková knížka těmto (chtělo by se mi říci „mým“) pětapadesáti indonéským sirotkům na tváři úsměv vykouzlí. Když v roce 2013 vyráželi moji známí na Bali, nabalila jsem jim s sebou přes padesát fotek z výstavy.“, uvádí Míša. A jak svou návštěvu sirotčince popisují? „Začali jsme ukazovat fotky, v tom se kolem nás seběhly děti a začaly nám je brát z rukou a s úsměvem a pokřikováním si je prohlížely. Byly plné nadšení, zvlášť když na fotce našly samy sebe.“
 
Přijďte se s námi Usmát na Bali a dotáhnout sen do konce – poslat dětem ze sirotčince Dharma Jati II. knížku s jejich fotografiemi.
 
Vernisáž výstavy s doprovodným programem pro děti proběhne 13. dubna 2014 v 15.00 v galerii Art Space v Řetězové ulici 7, Praha 1 a bude k vidění do 10. května 2014.
 
www.smileatbali.cz
Facebook profil: https://www.facebook.com/SmileAtBali
Událost na Facebooku: https://www.facebook.com/events/1478375345707905
 
Více se o projektu „Usměj se na Bali” dozvíte na blogu WOOPA nebo v záznamu pořadu Sama doma České televize (od 71. minuty)
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.