Share |

Balík jako petice: firmám poputuje 2000 fotografií

ilustrační foto Adam Fuchs

Spotřebitelé dají před obchodním domem Palladium na nám. Republiky při happeningu „Mám hlas“ firmám jasný vzkaz: zajímá nás, za jakých podmínek a kde vyrábíte zboží, jež prodáváte. V úterý 6. prosince zde vyroste velký dárek postavený z 2118 fotek spotřebitelů – signatářů fotopetice, kterou zorganizovala společnost NaZemi. Zástupci společnosti NaZemi takto symbolicky předají fotopetici firmám, jež prodávají zboží vyrobené v rozvojových zemích. Zmenšenou kopii balíku pošlou organizátoři fotopetice na začátku prosince rovněž managementu dvacítky českých i nadnárodních firem. Happening se koná při příležitosti Mezinárodního dne lidských práv, který byl stanoven na 10. prosince.
 
Společně se spotřebiteli žádáme firmy, aby jasně uvedly, jak vnímají svoji společenskou odpovědnost.
A jaké konkrétní kroky aktivně podnikají, aby zabezpečily dodržování lidských a pracovních práv ve svých dodavatelských řetězcích,“
uvedl k fotopetici Petr Mareš z pořádající společnosti NaZemi.
 
Průzkumy¹ ukazují výrazný nárůst počtu českých zákazníků, kteří před cenou preferují kvalitu a zajímají se
o původ zboží.
„Nechci svým dětem kupovat hračky, které vyráběly jiné děti. Ani nosit džíny, při jejichž výrobě lidé onemocní silikózou, protože nedostanou ochranné pomůcky. Naopak bych chtěla mít například možnost kupovat v supermarketech fairtradové banány,“ zdůvodnila, proč se rozhodla připojit svoji fotografii k fotopetici, maminka na mateřské dovolené Kateřina Kubíčková.
 
Z výzkumů² společnosti NaZemi a dalších partnerských neziskových organizací vyplývá, že hračky, oděvy
i elektronika se z velké části vyrábějí v rozvojových zemích za nelidských pracovních podmínek. „Běžná je pracovní doba až 16 hodin denně 6 dní v týdnu. Pracovníci musí čelit šikaně, sexuálnímu obtěžování, zranění či poškození zdraví v důsledku neposkytnutí pracovních pomůcek,“ uvedl k pracovním podmínkám
v továrnách Petr Mareš ze společnosti NaZemi.
 
Symbolické předávání fotopetice proběhne v úterý 6. prosince v 11:00 před vchodem do obchodního domu Palladium na náměstí republiky v Praze. Happeningu se zúčastní rovněž paní May Wong, která zastupuje honkongskou neziskovou organizaci Globalization Monitor (www.globalmon.org.hk/en/). V Číně se May Wong věnuje vzdělávání dělníků a monitoringu pracovních podmínek. Hovoří anglicky, na místě bude přítomna tlumočnice.
 
 
NaZemi – společnost pro fair trade prosazuje globální rozvojové vzdělávání do škol i mimo ně, zasazuje se o zodpovědnost firem v jejich dodavatelském řetězci a propaguje fair trade jako účinnou podporu chudým pěstitelům a řemeslníkům z rozvojových zemí. Do 1. dubna 2011 existovala pod názvem Společnost pro Fair Trade.
www.nazemi.cz
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Projekt je realizován s finanční podporou Evropské unie. Obsah projektu je zcela na odpovědnosti NaZemi – společnosti pro fair trade a jako takový nemůže být považován za stanovisko Evropské unie. Projekt byl podpořen z prostředků Ministerstva zahraničních věcí ČR v rámci Programu zahraniční rozvojové spolupráce ČR.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.