Share |

Zahradní architekt Ferdinand Leffler vydal knihu

foto: Zuzana Stiborkova

O knize
Hledáte inspiraci pro svou novou zahradu, nebo chcete něco udělat s tou stávající? Anebo se chcete prostě jen zasnít a nechat se unášet krásou zahradních scenérií?
Tato velkoryse vypravená publikace přináší svěží a veskrze současný pohled na zahradu jako na přátelské místo, kde se vám bude dobře žít a kde budete trávit příjemné chvíle se svými blízkými.
Na pečlivě vybraných snímcích špičkových fotografů se podařilo zachytit nejen ten nejkvalitnější design, ale i podmanivou atmosféru, jemnou krásu a genia loci mnoha kouzelných zahradních zákoutí.
Kniha vás provede od prvotních úvah a plánování přes ukázky realizovaných zahrad až k praktickým radám a tipům.
 
Vychází 1. 11. 2017
296 s., váz., 599 Kč, ISBN 978-80-7577-395-1
Nakladatelství HOST

 
O autorovi
FERDINAND LEFFLER
(nar. 1978)
 
Vystudoval obor krajinné plánování v kombinaci se zahradním inženýrstvím na České zemědělské univerzitě. Absolvoval stáže ve Spojených státech a Anglii. Je zakladatelem ateliéru Flera, který patří k největším v Evropě a který se věnuje veřejným i soukromým projektům v Evropě i ve světě — v Kanadě, ve Střední Americe nebo africkém Zanzibaru.
Je moderátorem ceněného televizního pořadu Ferdinandovy zahrady, který vysílá Česká televize. Pořádá každoroční výstavu umění ve veřejném prostoru Umění ve městě, je spolumajitelem a jedním z kurátorů galerie exteriérového umění Flera Gallery. V rámci Flera Academy se snaží o osvětu v oblasti zahradní architektury a diskusi mezi odbornou a laickou veřejností. Zpívá v rockové kapele Boys don’t cry a vydal knížku pro děti Kukadýlko.
 
Ukázka z knihy
"Teď je ta správná chvíle zapomenout. Ano, zapomenout. Jestli chcete zahradu, ve které se budete cítit dobře, zapomeňte na všechny obrázky, které jste si dosud na téma zahrady prohlíželi. Zapomeňte na stromy, květiny, pergolu, designový nábytek, kamennou dlažbu i gril. Naučím vás o zahradě přemýšlet jinak, z větší výšky a s nadhledem. Není to nic složitého a bude to i zábava. V podstatě vám jen položím pár otázek, na které odpovíte. Věřím, že potom budete mít jasnější představu o tom, kudy se při rozmýšlení o konceptu své zahrady vydat.
Často o svých zahradách uvažujeme od konce. Nejdříve si vybereme doplňky, zamilujeme se do atmosféry, kterou má prostor vyzařovat. „Bude to zahrada moderní uhlazená, nebo radši divoká, přírodní, jako u babičky na vsi?“ ptáme se jako první sami sebe. A fotky, které nás kdesi nadchly, se snažíme všemožně napasovat na vlastní pozemek. Nebojte se, i na ty přijde řada. Ale až později.
Nejdříve musíme pochopit prostor, který máme k dispozici. Pochopit, co nám nabízí, a naopak, co nám například svou polohou nebo tvarem nedovolí.
Pak přijde čas, abychom si důkladně utřídili vlastní požadavky a přání. K tomu je potřeba podniknout odvážnou, upřímnou sondu do vlastní duše. Musíme přijít nejenom na to, které praktické prvky v zahradě potřebujeme, ale také na to, čeho se nám v každodenním životě nedostává — a naše zahrada nám to možná bude umět dát.
Až budeme vědět, co všechno by na zahradě mělo být, zkusíme pro to postupně najít ta nejlepší možná místa. Konkrétní design, materiály a tvary přijdou na řadu až nakonec.
Zvu vás na dobrodružnou cestu za vaší novou zahradou."

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.