Share |

Začíná festival La Película

foto: PR

Pohled do zákulisí obchodu s fotbalovými talenty, vyjednávání s teroristy, mladá generace tváří v tvář ekonomické krizi či problematika emigrace. Program nadcházejícího festivalu španělských filmů La Película ukáže aktuální témata podhledem španělských filmařů, nabídne ale i fascinující výpravy do minulosti či příběhy z Latinské Ameriky. Vedle cenami ověnčených autorských filmů představí program letošního ročníku také divácky úspěšné snímky a tvorbu známých jmen španělské kinematografie, k jakým patří Pedro Almodóvar, Antonio Banderas či Natalia Tena známá z úspěšných sérií Hra o trůny a Harry Potter.
 
10. ročník přehlídky španělské kinematografie odstartuje již v úterý 17. února v pražském kině Světozor. Slavnostní zahájení bude patřit snímku Arktida, jenž získal zvláštní ocenění na loňském Berlinale. Poslední počin režiséra Gabriela Velázqueze předkládá prostřednictvím čtyř příběhů portrét současné mladé generace ztracené ve světě zasaženém ekonomickou recesí.
 
Pražská část festivalu španělských filmů proběhne v pražském kině Světozor od  17. do 22. února, ve čtvrtek 19. února odstartuje také v Brně a setrvá zde do neděle 22. února. Od 23. do 25. února si vybrané filmy budou moci vychutnat diváci ostravského Minikina a na závěr, od 26. do 28. února, bude španělština znít v Bio Central v Hradci Králové. Vstupenky je možné rezervovat na internetových stránkách nebo v pokladnách jednotlivých kin za cenu od 80 do 110 Kč. Kompletní program je k dispozici na www.lapelicula.cz a na FB profilu https://www.facebook.com/LaPeliculaCZ. Festival pořádají Velvyslanectví Španělska v Praze, Institut Cervantes a kino Světozor.
 
Letošní jubilejní 10. ročník nabídne hned dvě speciální sekce. Jedna je věnována letošnímu držiteli čestné ceny Goya, úspěšnému herci a režisérovi Antoniu Banderasovi. Pětice filmů představí českému publiku především snímky z počátku Banderasovy kariéry, které jej ukazují v pro něj netradičních rolích. Těšit se můžeme například na muzikálovou komedii z doby frankismu Faraonův dvůr, kde se představí coby zpívající mnich, u nás téměř neznámý snímek Slast ze zabíjení, ve kterém ztvárnil krutého zabijáka vraždícího pro radost či na poměrně odvážný film Kdyby ti řekli, že jsem padl. Chybět nebude ani jeden z jeho novějších filmů Kůže, kterou nosím, u kterého se po letech sešel se svým oblíbeným režisérem, jenž stál i u zrodu jeho kariéry - Pedrem Almodóvarem. Cyklus uzavírá bláznivá komedie Letní déšť, kterou Banderas sám režíroval.
 
Druhý cyklus nabídne výběr snímků z Latinské Ameriky. Na programu bude jeden z horkých kandidátů na Oskara, argentinský film Divoké historky, koprodukovaný bratry Almodóvarovými. Ten doplní příběh ze současné Kuby Kde je Esther?, úspěšný a oceňovaný chilský snímek Psí maso o člověku, který byl během chilské diktatury součástí struktur podílejících se na represích, a v neposlední řadě film o mladém chlapci vyrůstajícím v Caracasu Příšerný vlasy, jenž na sebe upoutal pozornost mimo jiné na festivalu v San Sebastiánu.
 
Hned několik režisérů, jejichž tvorbu festivalová diváci uvidí, se nechalo inspirovat skutečnými událostmi.  Odvrácenou stranu světa fotbalu a zákulisí obchodu s mladými fotbalisty odhalí snímek Černé diamanty. Film vyprávějící příběh dvou mladíků z Mali, kteří se na základě slibů evropského agenta nechají vylákat do Madridu, vznikl na základě skutečného příběhu fotbalisty hrajícího ve španělské lize. Reálné události popisuje také snímek Vyjednávač. S nečekaným humorem ukazuje zákulisí vyjednávání předsedy baskické socialistické strany PSE s nechvalně proslulou organizací ETA, ke kterému došlo v letech 2005-6.
 
Reálný základ má také válečné drama Budapešťský anděl o jedné z výjimečných postav nedávné španělské historie, španělském velvyslanci v Budapešti, jenž během 2. světové války zachránil před odsunem do vyhlazovacích táborů více než 5 000 Židů.
 
La Película pravidelně nabízí divácky úspěšné i odbornou kritikou ceněné filmy. Celkem deset nominací na výroční španělské filmové ceny Goya si odnesl film 10.000 km. Taková je vzdálenost dvou hlavních hrdinů, kteří se za pomoci moderních technologií snaží udržet vztah. Jednu z hlavních rolí ztvárnila Natalia Tena, českému publiku dobře známá ze sérií Hra o trůny či Harry Potter.
 
Dva různé pohledy na život na život v emigraci nabídnou snímky Blesk a V podivné zemi. První jmenovaný sleduje spanilou jízdu marockého emigranta napříč Španělskem. Pro svůj návrat domů si zvolil netradiční dopravní prostředek – traktor. Druhý je dokumentem, který se tentokrát zaměřil na Španěly odcházející kvůli nedostatku pracovních příležitostí do zahraničí. 
 
Více na na ww.lapelicula.cz.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.