Share |

Zachovalé plzeňské interiéry od Adolfa Loose lákají turisty i milovníky designu

foto: 2media.cz

Jedinečným architektonickým skvostem, který v Plzni vytvořil světoznámý architekt Adolf Loos ve 30. letech 20. století pro bohaté investory z řad místní židovské komunity, je soubor osmi dochovaných bytových interiérů. Kromě jedinečného prvorepublikového designu umožňují komentované prohlídky Loosových interiérů zajímavý pohled do způsobu bydlení tehdejší židovské komunity. Každý z interiérů má navíc svůj osobitý příběh, v němž se prolínají často tragické soukromé osudy jednotlivců s dějinnými událostmi před 2. světovou válkou, v jejím průběhu i v období vlády komunistického režimu.
 
V kontextu evropské architektury 20. století mají plzeňské Loosovy interiéry mimořádnou hodnotu, kterou dokládá i to, že jedině ve Vídni se dochoval větší počet Loosových realizací. Výsledky Loosova působení v Plzni se řadí mezi jeho další významná díla, jako je například Müllerova vila v Praze, dům Tristana Tsary v Paříži či vídeňský obchodní dům Goldman & Salatsch.
 
Prohlídkové trasy:
Trasa č. 1: Prohlídka Bytů Krausových a Voglových
(Bendova 10 a Klatovská 12)
V bývalém bytě rodiny Krausových v Bendově 10 je k vidění nádherný salon a jídelna s protilehlými zrcadlovými stěnami, které vytvářejí dojem nekonečného prostoru.  Místnosti obložené tmavě zeleným žilkovaným mramorem Cipollino působí až magickým dojmem. Návštěvníci se také podívají do prakticky vybavené ložnice s původními vestavěnými skříněmi a toaletním stolkem. Rekonstrukce bytu byla dokončena v září 2014 na základě projektu architektů Ludvíka Gryma a Jana Sapáka. Přístup k doplnění chybějících částí interiéru je v tomto případě zcela odlišný od ostatních rekonstrukcí a ukazuje citlivou kombinaci jednoduchého moderního designu s historickým interiérem ve funkčním prostoru vhodném tak i ke konání různých kulturních akcí.
Druhou částí trasy je návštěva necelých 400 m vzdáleného bytu doktora Josefa Vogla na Klatovské třídě 12, kde se do dnešní doby dochovaly dvě místnosti.  Jsou jimi nejreprezentativnější prostory původního bytu, a to salon s jídelnou. Obě místnosti přežily rozsáhlé změny vnitřní dispozice domu pro účely úřadu díky svému přepychovému vybavení vestavěným nábytkem a dřevěnými a travertinovými obklady stěn. Místnosti byly během rekonstrukce vedené architektem Václavem Girsou a dokončené v dubnu 2014 vybaveny přesnými replikami původního nábytku, díky čemuž si mohou návštěvníci vyzkoušet, jak se v bytě od Loose pohodlně sedělo.
 
 Trasa č. 2: Prohlídka Brummelova domu (Husova 58)
Nejlépe zachovalý objekt v Plzni s výrazným Loosovým rukopisem je dům Jana a Jany Brummelových v Husově 58. Loos navrhl přístavbu k původnímu jednoposchoďovému domu z 80. let 19. století, sjednotil vnější fasádu v jednolitý objekt a jeho vnitřek zadaptoval na moderní účelné bydlení. Dům s částí původního mobiliáře patří k nejkrásnějším Loosovým realizacím v Plzni. Dvougenerační apartmán manželů Brummelových a Janiny maminky Hedviky Liebsteinové v sobě skrývá hned pět pokojů, z nichž čtyři tvoří průhledem skrze otevřené dveře skvostnou enfiládu podobně jako na zámcích. Byt přístupný od dubna 2014 je z většiny rekonstruován, na dokončení oprav již čeká pouze část ložnice s koupelnou manželů, obojí však již dnes přístupné návštěvníkům.
 
Trasa č. 3: Prohlídka Semlerovy rezidence (Klatovská 110)
Ačkoliv nejslavnějším Loosovým principem uplatněným v některých jeho domech je tzv. raumplan, v Plzni jej najdeme pouze ve vilovém domě Oskara a Jany Semlerových na Klatovské třídě 110. Prostorové řešení domu je rozpracováno na základě Loosova konceptu, samotný interiér je pak dotvořen Loosovým žákem a spolupracovníkem Heinrichem Kulkou. Vnitřní podoba původně činžovního domu s vícero byty tak byla kompletně přebudována v propojené několika úrovňové apartmá. V listopadu 2015 byla zpřístupněna první část bytu, tj. její reprezentativní části - vstupní hala s šatnou, salon s knihovnou v galerii, zimní zahrada, jídelna a kuchyně. V další etapě oprav následují soukromé pokoje rodiny. Dům nyní spravuje Západočeská galerie v Plzni, která jej průběžně opravuje.

Čtyři z více než desítky unikátních prací, které v Plzni vznikly na základě Loosova návrhu, je možné navštívit od dubna do konce října každý čtvrtek, sobotu a neděli, mimo sezonu potom pouze ve čtvrtek a sobotu v předem stanovených časech. Vstupenky je možné si zakoupit předem v Turistickém informačním centru na náměstí Republiky 41 nebo prostřednictvím online rezervačního systému přístupného z www.adolfloosplzen.cz.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.